Στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο το Ορούτς Ρέις

Στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις συνοδεία των πολεμικών πλοίων του και η πορεία του είναι βορειοανατολική.

Στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο  το Ορούτς Ρέις

Σύμφωνα με το skai.gr αν και έχει κλειστούς τους πομπούς του εδώ και 4 ώρες, φαίνεται ότι κάνει κάποιες κινήσεις για να στρίψει.

Η στροφή που θα κάνει, σύμφωνα με την πορεία που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες, θα είναι βόρεια βορειοδυτική, οπότε θα επιστρέψει προς το νότιο τμήμα της Navtex. Αν γίνει αυτό, επειδή χρειάζεται 1-2 μίλια, εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και τα 10-11 μίλια από το Καστελόριζο.

Στ. Πέτσας: Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ, είπε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη και το θέμα αυτό τέθηκε από τον Πρωθυπουργό, στη Σύνοδο Κορυφής.

Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να θέσει η Ελλάδα, είπε ότι το βέτο είναι ένα “όπλο” στα χέρια μας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, αλλά στην παρούσα φάση είμαστε ικανοποιημένοι από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνουμε ανάλογα με το αν το Ορούτς Ρέις, φτάσει στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε λακωνικά, “θα κάνουμε ότι χρειαστεί”.

“Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας”

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως εάν κατά τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

“Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας”, διεμήνυσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στο NTV, μίλησε για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ευθαρσώς ότι θα “συνεχίσουμε να βάζουμε την υπογραφή μας, στέλνοντας τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας'”.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ ανέφερε πως “οι μελέτες μας εκεί συνεχίζονται. Έχουμε ήδη κάνει 8 μελέτες. Πρώτα ακτινογραφήσαμε την περιοχή και θα συνεχίσουμε με γεωτρήσεις. Πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που παρατηρούμε ροή αερίου. Κάναμε τέτοιες έρευνες στην περιοχή τους Κας. Θα αξιολογήσουμε τα ευρήματα και αν δούμε προοπτική, θα στείλουμε γεωτρύπανο για να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Σύμφωνα με ειδικούς γεωλόγους, οι σεισμικές μελέτες μας δίνουν ελπίδα”.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στις μελέτες γύρω από την Κύπρο: “Συνεχίζουμε σεισμικές μελέτες στην τουρκική δημοκρατία της Κύπρου. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα είδη διαλόγου, αλλά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ελληνική πλευρά. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους λαούς της περιοχής. Ελπίζω ότι θα είναι ανοιχτοί για διάλογο στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι αυτό που είπαμε από την αρχή, “δεν βλέπουμε σε καμία ξένη ιδιοκτησία, αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και σε εμάς”. Η απόστασή μας από το Καστελόριζο είναι 2 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 580 χιλιόμετρα. Όταν το λέμε στις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους, συμφωνούν, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν το ίδιο μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αυτήν τη στιγμή ανακοινώνουμε NAVTEX σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα”.

πηγη capital.gr