ΠΑΤΡΑ: Θα κλείσουν τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης! Στο μηδέν η νυχτερινή ζωή

Αναγκασμένες να λειτουργούν με τα μέτρα περιορισμού που έχουν θέσει η κυβέρνηση με την επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες είναι οι επιχειρήσεις εστίασης και στην Πάτρα. Ηδη έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που επιβλήθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ. Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται πως έχουν δεχθεί τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, αφού είναι γνωστό πως οι θαμώνες τους δεν είναι μαθημένοι να διασκεδάζουν το απόγευμα αλλά μετά τα μεσάνυχτα. Πέρα από τους επιχειρηματίες που έχουν δει το τζίρο τους να μειώνεται δραματικά, είναι φυσική συνέπεια των μέτρων να δημιουργηθεί πρόβλημα και με τους εργαζόμενους.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ζητήσαμε την άποψη ενός επαγγελματία της εστίασης που εργάζεται σε αρκετά καταστήματα της Πάτρας και της περιφέρειας. Η κίνηση στην πόλη έχει μειωθεί, ο τζίρος των καταστημάτων έχει πέσει και παράλληλα οι πελάτες δεν δείχνουν πως επιλέγουν να διασκεδάσουν τις ώρες που επιτρέπεται, αφού δεν είναι μαθημένοι κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, γνωστός δισκοθέτης της Πάτρας, μας περιγράφει πως βλέπει την κίνηση της αγοράς από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα: «Η κίνηση στα μπαρ είναι αισθητά μειωμένη. Ειδικότερα στα κλαμπ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, αφού δύσκολα θα βγει ο πατρινός τέτοιες ώρες για ποτό σε κλειστό χώρο με μουσική. Γενικότερα δεν υπάρχει κίνηση ούτε σε καφέ, ούτε σε μπαρ, ούτε σε κλαμπ, λόγω περιορισμού ατόμων σε εσωτερικούς ακόμα και εξωτερικούς χώρους».
ΜΕΛΛΟΝ
Επιπλέον, μία από τις ανησυχίες των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης είναι τα καταστήματα δεν αργεί η μέρα που θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και στους ίδιους, αφού ήδη είναι μειωμένη η πελατεία και η κατανάλωση. «Αν συνεχιστεί η κατάσταση θεωρώ πως πολύ δύσκολα θα αντέξουν οι επιχειρήσεις. Τα έξοδα για ενα μπαρ και ένα κλαμπ είναι τεράστια και καμιά επιχείρηση, αν θέλει να είναι υγιής, δεν θα αντέξει την κατάσταση αυτή. Επίσης και όσοι εργαζόμαστε στο χώρο της εστίασης δεν θα αντέξουμε οικονομικά. Η κατάσταση κάθε μέρα και χειροτερεύει και η εστίαση είναι χώρος που προσφέρει στο κράτος εκατομμύρια χρήματα κάθε χρόνο. Ζουν οικογένειες από αυτό και όσο υπάρχουν τέτοια μέτρα δεν θα αντέξουν ούτε οι επιχειρήσεις αλλα ούτε και τα σπίτια των εργαζομένων σε αυτόν τον χώρο» αναφέρει ο Χρήστος Μιχαλόπουλος.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Τέλος, ρωτήσαμε τι συμβαίνει σχετικά με περικοπές μισθών: «Νομίζω οι επιχειρηματίες δεν προσπάθησαν να μειώσουν κανενός τον μισθό, απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον στον δικό μου κύκλο, αλλά σίγουρα όλοι μας δουλεύουμε λιγότερο μιας και μειώθηκαν οι μέρες. Κάποια παιδιά βγήκαν σε αναστολή κάποια δουλεύουν ακόμα αλλα σίγουρα όχι όπως θα ήθελαν ή ήλπιζαν όπως κι εγώ».