Ο κορονοϊός πιθανόν θα γίνει τόσο “ενδημικός” όσο η γρίπη και δεν θα αρκεί ένα εμβόλιο για να τον σταματήσει

Ο κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 είναι πιθανό να γίνει τόσο “ενδημικός” όσο ο ιός της γρίπης, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Πάτρικ Βάλανς.

“Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά θεωρώ απίθανο να καταλήξουμε με ένα εμβόλιο που θα παρέχει πραγματικά αποστειρωτική ανοσία, (δηλαδή) που να σταματά εντελώς τη μόλυνση, και είναι πιθανό αυτή η νόσο να επανεμφανίζεται και να γίνει ενδημική, αυτή είναι η βασική εκτίμησή μου”, δήλωσε ο Πάτρικ Βάλανς μιλώντας στην Επιτροπή Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας στο Λονδίνο.

“Βέβαια, καθώς η διαχείριση (σ.σ. της πανδημίας) βελτιώνεται και θα υπάρξει εμβόλιο που θα περιορίσει την πιθανότητα μόλυνσης και τη σοβαρότητα της νόσου… στην πορεία θα αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με την ετήσια γρίπη και πιθανότατα προς αυτήν την κατεύθυνση πηγαίνουμε”, δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας, σύμφωνα με το CNBC.

Προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού -και υπάρχουν μερικά που βρίσκονται στην Φαση 3 των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- δεν είναι πιθανό να εξαλείψει τον ιό ούτως ή άλλως.

“Η εκτίμηση της εξάλειψης του Covid δεν είναι σωστή, γιατί θα επανέλθει”, πρόσθεσε ο Βάλανς, σημειώνοντας ότι υπήρξε μόνο μία ασθένεια που “πραγματικά εξαλείφθηκε” χάρη σε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο και αυτή ήταν η ευλογιά.

Ο Βρετανός επιστήμονας αναφέρθηκε επίσης στην τιτάνια “μάχη” που δίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εταιρείες βιοτεχνολογίας και ακαδημαϊκοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού το συντομότερο δυνατό, λόγω της επικινδυνότητάς του. Τη Δευτέρα, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού ανήλθε σε 1,1 εκατ. θανάτους, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατ. παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Πρόσθεσε, δε, ότι ιστορικά η δημιουργία ενός εμβολίου από το μηδέν απαιτεί κατά μέσο όρο 10 χρόνια, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

“Βρισκόμαστε σήμερα στην εξαιρετική θέση όπου υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια δοκιμάζονται σε αρκετά μεγάλες κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο… Θα γνωρίζουμε τους επόμενους μήνες εάν έχουμε εμβόλια που προστατεύουν πραγματικά και για πόσο καιρό”, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν ορισμένα εμβόλια που δημιούργησαν ανοσοαπόκριση και απόκριση αντισωμάτων, αλλά μόνο οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 θα αποδείξουν εάν “σταματούν πραγματικά τις μολύνσεις”. Σημείωσε ακόμη ότι το προφίλ ασφάλειας τέτοιων εμβολίων θα ξεκαθαρίσει και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και μετά θα μπορεί να χαραχθεί μια “λογική στρατηγική εμβολιασμού”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας ο Βρετανός επιστήμονας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο για ευρεία χρήση μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2021.

πηγη capital.gr