Με τράπεζες και ενέργεια ξανά πάνω από τις 620 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί να άρχισε αδύναμα τη συνεδρίαση, αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη και πάνω από τις 620 μονάδες, με δεικτοβαρείς τίτλους του να προσφέρουν την ώθηση που χρειάστηκε ώστε να απομακρυνθεί από κρίσιμες στηρίξεις στις οποίες είχε βρεθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 623,27 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 615,08 μονάδων (-0,49%) και 624,48 μονάδων (+1,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 32,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 90 χιλ. τεμάχια.

Με τράπεζες και ενέργεια ξανά πάνω από τις 620 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,89%, στις 1.470,51 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 909,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,22% στις 285,68 μονάδες.

Από την έναρξη της νέας εβδομάδας η αγορά δείχνει διαθέσεις παραμονής πέριξ των 620 μονάδων, μειώνοντας μάλιστα τους συναλλακτικούς της ρυθμούς, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναμένουν να δουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις ώστε να πάρουν πιο σαφείς θέσεις. Ενδεικτικό άλλωστε της τάσης αυτής είναι ότι ο τζίρος κινείται πέριξ των 30 εκατ. ευρώ και ο όγκος πέριξ των 20 εκατ. τεμαχίων, με πολλές συναλλαγές να επικεντρώνονται σε μικρή μερίδα τίτλων.

Πάντως, μετά τη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά δείχνει να μπορεί να απορροφήσει την προσφορά των χαρτοφυλακίων που αποστρέφονται τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Η κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας δείχνει να είναι κρίσιμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους που απορρέουν από μια προκλητική συμπεριφορά. Βέβαια, αυτό το πλέγμα των ενεργειών δεν φέρει άμεσα αποτελέσματα, με την αγορά να αποστρέφεται την συντήρηση των ωρών της αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεκδώσει το 15ετές ομόλογο που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο, ώστε να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο (κόστος εξυπηρέτησης), έδωσε σήμερα ένα μήνυμα ότι οι στόχοι της χώρας παραμένουν σταθεροί. Σταθερή παραμένει και η ταμειακή επάρκεια της χώρας σε μία περίοδο που το φάσμα όλο και αυστηρότερων μέτρων λόγω κορονοϊού είναι όλο και πιο κοντά.

Βέβαια, πολλά θα κριθούν, ιδιαίτερα για τους ξένους, και την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s. Σύμφωνα με τους αναλυτές, με βάση το σκεπτικό της προηγούμενης αξιολόγησης δεν διαφαίνεται να έχει μεταβληθεί κάτι σημαντικά επί τα χείρω ώστε να δικαιολογεί μία υποβάθμιση στη βαθμίδα της χώρας. Η τελευταία αξιολόγηση από τη Standard and Poor’s έλαβε χώρα την Παρασκευή 24 Απριλίου, όπου αναθεώρησε τις προοπτικές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε σταθερή από θετική.

Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι πηγές αβεβαιότητας και ανησυχίας λείπουν από το επενδυτικό κάδρο. Άλλωστε, όπως σημειώνει η Oxford Economics σε νέα έκθεσή της, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα φτάσει το 8,3% (από 8,1% που έβλεπε τον προηγούμενο μήνα) πριν η οικονομία ανακάμψει πάνω από το 7% το 2021.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +4,25% της Alpha Bank έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και τα άνω του 2% κέρδη σε Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Η άνοδος σε ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Coca Cola και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, Φουρλής και Πειραιώς έκλεισαν με πτώση 1,23% και 1,17% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Titan, Σαράντης, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.