Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις “ανατίναξε” την οροφή της αγοράς ομολόγων

Του Marcus Ashworth

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να παράσχει χρηματοδότηση για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ένα “χτύπημα” κατέστη σημαντική δύναμη στις αγορές ομολόγων αποτιμώμενων σε ευρώ. Υπάρχει πλέον ένα μεγάλο και νέο “θηρίο” στο “κύκλωμα” των αγορών χρέους.

Το μπλοκ των “27” σκοπεύει να συγκεντρώσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ (118 δισεκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να χρηματοδοτήσει προγράμματα στήριξης θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει ποσό διπλάσιο του προαναφερθέντος την Τρίτη.

Αντ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέα ομόλογα, συνδεδεμένα με κοινωνικά προγράμματα, συνολικού ύψους 17 δισεκατομμύρια ευρώ – γνωστά ως SURE – 10ετούς και 20ετούς διάρκειας. Η ζήτηση ήταν απίστευτη, ξεπερνώντας τα 233 δισ. ευρώ (275 δισ. δολ.).

Πρόκειται για ρεκόρ για οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ομόλογο, παρά την αρνητική απόδοση που προσφέρεται για το 10ετές χρέος και την οριακά θετική απόδοση για το 20ετές.

Αυτό δείχνει το βάθος της ζήτησης για περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο, καθώς η συγκεκριμένη οντότητα, με αξιολόγηση AAA, παρέχει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα γερμανικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για το ευρωπαϊκό χρέος (τουλάχιστον μέχρι τώρα). Η ξένη ζήτηση, ιδίως από τις κεντρικές τράπεζες που πρέπει να επενδύουν αποθεματικά σε ευρώ, θα ήταν έτσι κι αλλιώς ισχυρή, καθώς αυτά τα νέα ομόλογα προσφέρουν αποδόσεις που εξακολουθούν να είναι 35-50 μονάδες βάσης υψηλότερες σε σχέση με το γερμανικό χρέος, το οποίο κινείται ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος.

Δεν βλάπτει, επίσης, καθόλου το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράσει έως και το ήμισυ του χρέους της ΕΕ μέσω των τεράστιων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Οι επενδυτές γνωρίζουν έτσι ότι υπάρχει ένα backstop.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις "ανατίναξε" την οροφή της αγοράς ομολόγων
Το 15ετές ομόλογο της ΕΕ έκδοσης Ιουνίου πέρασε σε αρνητικές αποδόσεις

Παρ΄ όλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να κάνει το ντεμπούτο της στην πώληση χρέους που συνδέεται με την πανδημία όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό, τα ομόλογα SURE είχαν τιμές μόνον μερικές μονάδες βάσης πάνω από το υπάρχον χρέος της. Οι επενδυτές αρέσκονται σαφώς στον συγκεκριμένο εκδότη χρέους, πράγμα καλό για τις πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις που θα έρθουν το επόμενο έτος για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ από την Πανδημία, συνολικού ύψους  750 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ γίνεται πλέον μέρος των πέντε μεγάλων εκδοτών στην Ευρώπη, παράλληλα με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Θα μπορούσε να καταστεί ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος πωλητής χρέους το 2021, με σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ – το ένα τρίτο από τα οποία θα χαρακτηριστούν “πράσινα” ομόλογα.

Η Ένωση θα γίνει επίσης ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων συνδεδεμένων με κοινωνικούς σκοπούς στον κόσμο. Το πρόγραμμα SURE θα διπλασιάσει σχεδόν τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών εκδόσεων “κοινωνικών ομολόγων” για το 2020, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Opinion 2
Ο όγκος του χρέους αρνητικής απόδοσης πλησιάζει παγκοσμίως τα 16,8 τρισ. δολ.

Μοιάζει εντυπωσιακό ότι υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για μακροχρόνιο χρέος που θα αποπληρώνει λιγότερα χρήματα από το αρχικό ποσό επένδυσης. Ωστόσο, το χρέος με αρνητική απόδοση πλησιάζει ένα ιστορικό υψηλό 16,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, λόγω των ομολόγων από χώρες της ΕΕ που προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις.

Ακόμη και το ιταλικό χρέος, το υψηλότερο σε απόδοση μεταξύ των βασικότερων εκδοτών χρέους εντός της ΕΕ, προσφέρει αρνητικές αποδόσεις για έως και τετραετή διάρκεια. Σε μια τέτοια αγορά, έχετε ποντάρει σε έναν νικητή εάν το χρέος σας είναι απλά ελαφρώς αρνητικών αποδόσεων.

Η χρονική στιγμή της πώλησης αυτής της εβδομάδας ήταν επίσης τέλεια, καθώς πρόκειται να εξοφληθούν 56 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, με σχετικά μικρή προσφορά προς αντικατάστασή του.

Πρόκειται για μια σημαντική ώθηση στην ικανότητα της Ευρώπης να ανακάμψει από την πανδημία, καθώς δείχνει ότι τα εξαιρετικά δαπανηρά δημοσιονομικά της προγράμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με αυτοπεποίθηση. Καλώς ήρθατε σε μια ΕΕ – ενιαίο εκδότη χρέους.

πηγη capital.gr