Δολοφονία καθηγητή στο Παρίσι: Βιβλίο με σατιρικά πολιτικά σκίτσα θα διανεμηθεί στους μαθητές Λυκείου

advertisement

Στους δρόμους του κεντρικής Γαλλίας ξεχύνονται αύριο οι συμπολίτες του Εμανουέλ Μακρόν, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση μνήμης του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί που έπεσε θύμα 18χρονου τζιχαντιστή την περασμένη Παρασκευή.

Ο ισλαμιστής τρομοκράτης τσετσενικής καταγωγής Αμντουλάχ Ανζόροβ αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή Ιστορίας, πατέρα ενός πεντάχρονου αγοριού, επειδή παρουσίασε εν ώρα μαθήματος σκίτσα του Μωάμεθ, έχοντας προκαλέσει σοκ και οργή στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία του Πατί, οι αρχές ανακρίνουν συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων, τέσσερις μαθητές και μέλη της οικογένειας του δράστη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde».

Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, θα διανεμηθεί σε μαθητές Λυκείου βιβλίο με σατιρικά σκίτσα που θα έχουν πολιτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, ως απάντηση στην στυγερή δολοφονία του 47χρονου καθηγητή Ιστορίας στο διαμέρισμα Ιβελίν, βόρεια του Παρισιού.

Χθες, ο πρόεδρος των 13 γαλλικών Περιφερειών στη Γαλλία, Ρενό Μιζελιέ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας «προκειμένου το βιβλίο αυτό να τεθεί στη διάθεση κάθε μαθητή», όπως γράφει η εφημερίδα Le Parisien.

«Οι πρόεδροι των περιφερειών της Γαλλίας, παίρνουμε σήμερα την πρωτοβουλία να προετοιμάσουμε μια έκδοση που να συγκεντρώνει τα πιο χαρακτηριστικά σκίτσα, πολιτικά και θρησκευτικά, που έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό και τον πανεθνικό Τύπο», ανακοίνωσε o Ρενό Μιζελιέ, κατά τη συνεδρίαση των περιφερειών της χώρας στην Σεντ Ουέν.

«Θα ζητήσουμε στο κολλέγιο Ιστορικών να θέσει στην έκδοση την προοπτική του δικαιώματος στο σατιρικό σκίτσο στην πολιτική ιστορία της χώρας μας» πρόσθεσε ο Μιζελιέ καταδικάζοντας την δολοφονία του Γάλλου καθηγητή, την οποία χαρακτήρισε «ανέντιμη και χυδαία».

Πρόσθεσε τέλος πως, η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του βασικού δικαιώματος καθενός από τους πολίτες να ζει εν ειρήνη και ελεύθερα.