Χρυσή Αυγή: Ευθείες βολές της προέδρου κατά της αξιοπιστίας της εισαγγελικής πρότασης – Νέα διακοπή για αύριο

advertisement

Του Παναγιώτη Στάθη 

Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν στη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία διεκόπη και πάλι για αύριο το πρωί στις 11. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε ευθέως την πληρότητα και εν τέλει την αξιοπιστία της εισαγγελικής πρότασης για συνολική αναστολή στους κατηγορούμενους.

Δηλαδή ουσιαστικά αμφισβήτησε την αξιοπιστία ορισμένων εκ των παραμέτρων που έθεσε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου για την πρότασή της. Συγκεκριμένα της ζήτησε να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που να αναφέρεται σε παραβίαση των περιοριστικών όρων εκ του μέρους του Γιάννη Λαγού.

Νωρίτερα η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της σε ό,τι αφορά 11 κατηγορούμενους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές καθείρξης  (μεταξύ αυτών οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν) καθώς το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον εάν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι.

Η εισαγγελέας απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι  οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενο έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση της.

Ο απόλυτως ενδεικτικός διάλογος προέδρου και εισαγγελέα έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Η κ. εισαγγελέας είπε ότι δεν προκύπτει να διαπράξουν κι αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Μισό λεπτό, κυρία εισαγγελέα, να ολοκληρώσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω… Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Πχ για ανθρωποκτονία (Λουκμάν) για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ.

Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο δικηγόρος του Α. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελέα αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κ. Γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;

Δικηγόρος Λαγού: Να βοηθήσω, κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που οριζει πως δεν υπήρξε παραβίαση.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου λαγού.