Εβδομάδα αποφάσεων για τις περιοχές με επιδημιολογικό φορτίο

Καθοριστική θα είναι η εβδομάδα σχετικά με την παρακολούθηση της πορείας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μεταξύ των οποίων παραμένει σταθερά και η Αττική.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.  84 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 66 έτη.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 164 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική, 53 στη Θεσσαλονίκη, 23 στα Ιωάννινα, 10 στην Καστοριά, 33 στην Κοζάνη που έχει μπει από το Σάββατο στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 – αυξημένου κινδύνου, 19 στη Λάρισα. Αυτές είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και παρακολουθούνται στενά λόγω της αύξησης της διασποράς που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη στην Κοζάνη όπου είχε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της αντιπεριφέρειας, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε και τα Ιωάννινα, που αυτή τη στιγμή στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης.

Προβληματίζει η πτώση της θερμοκρασίας

“Η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική, φαίνεται να είναι  ευαίσθητη. Για να το δούμε σε βάθος χρόνου, ο κυλιόμενος συνολικός ανά εβδομάδα αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, περίπου 80%,  ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση, ωστόσο, όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι  ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή  στην άλλη.

Μην ξεχνάμε ότι με την πτώση της θερμοκρασίας αυτή η ισορροπία μπορεί να διασπαστεί και να γείρει τη ζυγαριά ακόμη μια φορά προς την επιδημική αύξηση” είχε αναφέρει ο Καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ύπαρξη περισσότερων ανθρώπων σε κλειστούς χώρους θεωρείται πως θα δώσουν “τροφή” στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού, όπως άλλωστε παρατηρείται ήδη σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Ενίσχυση των νοσοκομείων

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Σήμερα στις 10.30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο νοσοκομείο “Σωτηρία” για να παραστεί στην τελετή εγκαινίων 50 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

πηγη capital.gr