Εισαγγελική πρόταση για το ποιοι θα πάνε φυλακή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μείζονος σημασίας πρόταση από την εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, αναμένεται σήμερα το πρωί, σχετικά με το ποιοι από τους καταδικασθέντες σε βαριές ποινές θα πρέπει να πάνε στη φυλακή και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Η εισαγγελική πρόταση θα υποβληθεί μετά τα αιτήματα που υπέβαλαν καταδικασθέντες για αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, μεταξύ των οποίων και η ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην του Ιωάννου Λαγού, που έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια κάθειρξη, εκτός από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια.

Αιτήματα έχουν υποβάλει επίσης πολιτικά στελέχη, πρώην βουλευτές της Χ.Α. που έχουν καταδικαστεί σε επτά η έξι χρόνια καθώς το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικό και άλλοι με ποινές πέντε χρόνια με την αναγνώριση ελαφρυντικού.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει πλέον καταδικαστεί ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα σε ισόβια και 14 χρόνια δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα, καθώς είναι αυτονόητο πως δεν επρόκειτο να του αναγνωριστεί λόγω της βαρύτατης ποινής στην οποία είναι καταδικασμένος.

Όμως αιτήματα για να μείνουν εκτός φυλακής, έως ότου δικαστεί η έφεσή τους, υπέβαλαν επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. που μετείχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις εγκληματικές της δραστηριότητες όπως η δολοφονία Φύσσα, η βίαιη επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες, η επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κ.α.

Μετά την εισαγγελική πρόταση, οι συνήγοροι της υπεράσπισης των κατηγορουμένων θα δευτερολογήσουν και το δικαστήριο αναμένεται, εκτός απροόπτου αύριο, να εκδώσει την τελική του απόφαση -απόφαση ιστορικής σημασίας από πολιτικής και θεσμικής πλευράς- ρίχνοντας την αυλαία σε μια δίκη που είναι μοναδική στα πολιτικά και δικαστικά χρονικά όχι μόνον της χώρας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.