Απώλειες στις ευρωαγορές με “φόντο” τις ανησυχίες για την πανδημία

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα εν μέσω των ανησυχιών που πυροδοτεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και ενώ μικραίνουν πλέον τα περιθώρια για το πολυαναμενόμενο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους περιορισμούς καθώς τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 σημειώνουν πλέον το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η κατάσταση περιγράφεται από τους ειδικούς ως εξαιρετικά ανησυχητική, κυρίως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τις αρχές να προειδοποιούν ακόμα και για την επιστροφή των lockdowns προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.

Οι περιορισμού, όπως και προηγουμένως, πλήττουν καίρια την οικονομική δραστηριότητα, απειλώντας να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ανάκαμψη και να οδηγήσουν και πάλι σε ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων δεν φαίνεται να σημειώνουν καμία πρόοδο στο παρά πέντε πλέον των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος από το επιτελείου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εκτίμησε ότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας είναι μέχρι αυτή την Τρίτη.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3% στις 366,44 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,4% στις 4.929,27 μονάδες, ο CAC-40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 4.929,27 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% στις 5.884,65 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρά κέρδη 0,15%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της σουηδικής Saab κατρακύλησαν 14,3% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι κατέγραψε ζημιές το τελευταίο τρίμηνο από κέρδη ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις της υποχώρησαν 23%.

Στον αντίποδα, η ελβετική τράπεζα Julius Baer σημείωσε άλμα 6,2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τελευταίο τρίμηνο, τα οποία έδειξαν, μεταξύ άλλων, και αύξηση κατά 3% των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση.

πηγη capital.gr