Το παρασκήνιο πίσω από το “λουκέτο” της Πίτσος

Στον “πάγο” βρίσκεται από το 2017 μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη. Ο αριθμός των εργαζομένων στο εργοστάσιο έχει “πέσει” κάτω από το μισό σε σχέση με όσους απασχολούνταν σε αυτό το 2017, η παραγωγή έχει μειωθεί δραστικά, όπως και οι ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων είναι ανοιχτές οι μηχανές του. Το οριστικό κλείσιμο, εκτός απροόπτου, έχει τοποθετηθεί χρονικά για το τέλος Μαρτίου του 2021.

Η σταδιακή απαξίωση της παραγωγικής μονάδας, κυρίως από το 2017, οπότε και “έτρεξε” η τελευταία εθελούσια έξοδος εργαζομένων της Πίτσος, έως και σήμερα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Από 210.000 κουζίνες Πίτσος που παρήγε το ελληνικό εργοστάσιο του γερμανικού ομίλου, το οποίο είχε κριθεί μη βιώσιμο, σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τις 120.000 ετησίως.

Η παράταση

Κι όμως ο γερμανικός όμιλος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, το πρώτο εξάμηνο του 2018, και ενώ είχε προαναγγείλει ότι το λουκέτο θα έμπαινε στο τέλος εκείνης της χρονιάς, αποφάσισε να του δώσει παράταση ζωής για δύο επιπλέον χρόνια.

Εκτός από τους λόγους που οδήγησαν τον γερμανικό όμιλο να διατηρήσει την παραγωγή του στη χώρα –κάποιοι υποστηρίζουν ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση–, άγνωστο παραμένει και το κόστος που επωμίστηκε η BHS για τη διατήρηση της παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα σε ένα project που κατά δική της δήλωση δεν έβγαινε τότε, το 2017, και δεν βγαίνει και σήμερα.

Η ουσία είναι πως και τότε και σήμερα το ελληνικό εργοστάσιο παράγει μικρό αριθμό κουζινών με το brand Πίτσος, ενώ οι υπόλοιποι κωδικοί του γνωστού σήματος εισάγονται κυρίως από την Τουρκία.

Τι αναφέρουν πηγές της διοίκησης

Πηγές κοντά στη διοίκηση της BSH, μιλώντας στο Capital.gr, υποστήριξαν πως: “Η εταιρεία από 1/1/2019 μέχρι και τις αρχές του 2021 έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής της προϊοντικής σειράς IC4 EVO από την Τουρκία, όπου αρχικά ήταν σχεδιασμένο να παραχθούν, στο εργοστάσιο της Αθήνας, ώστε να επεκτείνει τη λειτουργία με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση για τους εργαζομένους”.

Και για την “ταμπακιέρα” του επικείμενου λουκέτου στην παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα οι ίδιες πηγές ανέφεραν: “Κάθε παραγωγική μονάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής προϊόντων. Εφόσον τα προϊόντα κλείσουν τον κύκλο τους, και σε συνδυασμό με πολλούς παράγοντες, είναι πιθανόν μία παραγωγική μονάδα να μην μπορεί να υποστηρίξει πλέον νέες παραγωγές. Υπήρχαν, λοιπόν, συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι, όπως ενδεικτικά και μεταξύ άλλων παραγόντων η κατάσταση και το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, η έλλειψη τοπικών προμηθευτών, που εκ των πραγμάτων οδηγούσαν στην ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας, αφού μετά την 31/12/2017 δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές συνθήκες και προϋποθέσεις για την υποστήριξη νέων προϊόντων, ενώ η παραγωγή των προϊόντων που παρήγαγε το εργοστάσιο στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021”.

Ύστατη προσπάθεια

Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένει τις οριστικές αποφάσεις της εταιρείας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Capital.gr. Ο ίδιος έχει θέσει το θέμα υπ’ όψιν και του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, κ. Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ έχει ζητηθεί από την εταιρεία να επανεξετάσει τη στάση της.

πηγη capital.gr