Σαουδική Αραβία-κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα, αυξάνονται οι συμμετέχοντες στο “μικρό προσκύνημα” στη Μέκκα

Η Σαουδική Αραβία, που προσπαθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, άνοιξε σήμερα για τους πιστούς τον πιο ιερό τόπο του Ισλάμ, για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες ενώ παράλληλα αύξησε σε 15.000 την ημέρα τον αριθμό των προσκυνητών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στο “Ούμρα”, το “μικρό προσκύνημα”.

Φορώντας μάσκες, οι Σαουδάραβες αλλά και οι ξένοι κάτοικοι του βασιλείου επιτράπηκε να προσευχηθούν μέσα στο Μεγάλο Τέμενος, στη Μέκκα.

Στις αρχές Οκτωβρίου οι αρχές επέτρεψαν να πραγματοποιούν το Ούμρα έως 6.000 πιστοί την ημέρα. Το “μικρό προσκύνημα” είχε διακοπεί τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας.

Σε αντίθεση με το Χατζ, το “μεγάλο προσκύνημα”, οι πιστοί μπορούν να εκτελέσουν το Ούμρα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Κάθε χρόνο συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο.

Από σήμερα θα επιτρέπεται να προσεύχονται στο Μεγάλο Τέμενος έως 40.000 άνθρωποι ημερησίως, μόνιμοι κάτοικοι Σαουδικής Αραβίας. Από την 1η Νοεμβρίου η χώρα θα δέχεται πιστούς και από το εξωτερικό, οπότε ο συνολικός αριθμός στο Ούμρα θα φτάσει τους 20.000 και μέσα στο Μεγάλο Τέμενος τους 60.000. Το Μεγάλο Τέμενος θα απολυμαίνεται πριν και μετά την είσοδο των πιστών. Έχουν επίσης τοποθετηθεί ειδικές συσκευές που θα θερμομετρούν τους προσκυνητές.

Στο Χατζ, στα τέλη Ιουλίου, είχε επιτραπεί να συμμετάσχουν μόνο 10.000 πιστοί, μόνιμοι κάτοικοι Σαουδικής Αραβίας, ενώ το 2019 ήταν 2,5 εκατομμύρια.

Μέχρι σήμερα στη Σαουδική Αραβία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 342.000 κρούσματα και 5.185 θάνατοι από την Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ