Προκλητικό σόου Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα – Προειδοποιεί την ΕΕ

Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακάλυψε το περασμένο καλοκαίρι η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Αύγουστο, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, εκτιμώντας ότι η ποσότητά του έφτανε τα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

“Υπάρχουν 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον (…) Επομένως το κοίτασμα φτάνει τα 405 δισ. κυβικά μέτρα”, είπε ο Ερντογάν, εν πλω στο πλοίο-γεωτρύπανο “Φατίχ”, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτό το φυσικό αέριο θα φτάσει στα τουρκικά νοικοκυριά το 2023. Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία “είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της” στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι δεν θέλει “να καταπατήσει τα δικαιώματα των άλλων”.

Την ώρα που το ερευνητικό πλοίο “Ορούτς Ρέις” συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο Ερντογάν επεσήμανε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί τα δικαιώματα και τα εδάφη άλλων κρατών, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα υπερασπιστεί -όπως είπε- τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας “το πήγε ένα βήμα παραπέρα”, σημειώνοντας πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφερέται δίκαια “αυτό θα φέρει το τέλος του μπλοκ”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ