Πλατεία Ολγας: Πλατεία χωρίς φώτα και χωρίς παιδιά

Ολόκληρη συζήτηση ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες ημέρες για την κατάσταση στην πλατεία Ολγας στο κέντρο της Πάτρας. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση στο φέισμπουκ, όπου φαινόντουσαν φθορές σε φανοστάτες στην πλατεία.
Η «Π» παρακολουθώντας πάντα τον παλμό της κοινωνίας, επισκέφθηκε την πλατεία Ολγας, ή πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως όπως είναι η τυπική ονομασία της σήμερα, έκανε αυτοψία στο χώρο και μάλιστα δύο φορές. Πρώτα το βράδυ της Τετάρτης και έπειτα το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο λόγος της διπλής επίσκεψης ήταν για να καταλάβουμε τι αλλάζει στην πλατεία μόλις πέσει το φως της μέρας. Είναι γνωστό πως η πλατεία έχει απασχολήσει πολλές φορές και την αστυνομία ως χώρος συγκέντρωσης ατόμων γνωστού πολιτικού χώρου, αλλά και ως στέκι τοξικομανών. Για το δεύτερο, μπορούμε να απαντήσουμε πως είδαμε με τα μάτια μας «ύποπτη» ανταλλαγή μεταξύ ατόμων στο κέντρο της πλατείας το μεσημέρι της Πέμπτης. Σταγόνα στον ωκεανό.
ΕΙΚΟΝΑ
Αποτελεί πραγματικότητα πως η εικόνα της πλατείας είναι αρκετά καλή. Η παιδική χαρά βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και γενικά δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος σκουπίδια παρατημένα στο χώρο για πολλές ώρες. Εξαίρεση στην καλή εικόνα είναι οι κάποιες φθορές, αλλά και οι βαμμένες επιφάνειες με συνθήματα. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως είτε το μεσημέρι, είτε το βράδυ (πριν τις 21.30) η παιδική χαρά δεν θα γεμίσει με παιδιά. Υπάρχουν εξηγήσεις όμως. Πλέον στις γύρω πολυκατοικίες είναι λίγα τα διαμερίσματα που διαμένουν οικογένειες και επιπλέον αρκετοί γονείς που βρίσκονται με τα παιδιά τους στο κέντρο, δεν θα προτιμήσουν να περάσουν χρόνο στην πλατεία, όπως θα έκαναν στα Υψηλά Αλώνια, λόγω της κακής φήμης.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Κάνοντας μια βόλτα πέριξ της πλατείας, συνομιλήσαμε με επιχειρηματίες και υπεύθυνους καταστημάτων εστίασης σχετικά με το τι πιστεύουν για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και το αν θεωρούν πως επηρεάζει τον όγκο της δουλειάς τους το ότι τα βράδια, ιδιαίτερα το κέντρο της πλατείας σκοτεινιάζει πολύ. Για ευνόητους λόγους, δεν χρειάζεται να αποκαλύψουμε τα ονόματα τους, αλλά βγαίνει μια γενική πικρία για το ότι δεν δίνεται η ευκαιρία στην περιοχή να αναδειχθεί και να γεμίσει με κόσμο όλες τις ώρες της μέρας, γεγονός που θα ωφελούσε και τους ίδιους. Φάνηκε σαν να έχουν αποδεχθεί πως η μοίρα της πλατείας είναι αυτή. Πως οι φθορές σε σημεία της πλατείας θα υπάρχουν πάντα, αφού όπως μας είπαν χαρακτηριστικά «υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν πολύ φως στην πλατεία»…