ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ: Δείτε που βρίσκεται η Αχαϊα – ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στον εντυπωσιακό αριθμό των 265 και 263 έχουν ανέλθει από τις αρχές Οκτωβρίου-σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό πίνακα του «Βήματος» – τα κρούσματα κοροναϊού στην Κοζάνη και τα Ιωάννινα, τα οποία είναι κατ’ αναλογία πληθυσμού υπερδιπλάσιας «πυκνότητας» από αυτά της Αττικής.

Σε μία συσσώρευση φορέων σε αυτές τις περιοχές που έχει οδηγήσει σε τοπικές καραντίνες και περιοριστικά μέτρα και στην έκτακτη άφιξη στις εν λόγω περιοχές του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Με τα δεδομένα αυτά να εξηγούν με απόλυτο τρόπο τη «χαρτογράφηση» του ΕΟΔΥ με χρωματισμούς των νομών λόγω της διασποράς κι εξάπλωσης του φονικού ιού.

Σημειώνεται ότι λόγω της καταγραφής των δεδομένων, το τελευταίο 16ήμερο τα περισσότερα από τα κρούσματα που καταγράφονται σε αυτόν τον πίνακα είναι ενεργά, με συνεκτίμηση του κύκλου επώασης της νόσου.

Στην πρώτη θέση η Αττική

Στον πίνακα του «Βήματος» διαπιστώνεται ότι στην πρώτη θέση επί αριθμού κρουσμάτων στο χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως 16 Οκτωβρίου είναι (σ.σ. όπως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας) η Αττική με 2909 κρούσματα που αντιπροσωπεύει το 48% του συνόλου (5975) των καταγραφέντων φορέων την ίδια χρονική περίοδο.

Όμως η Αττική έχει μία αναλογία 78 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό κι υπάρχει εντυπωσιακή υπέρβαση αυτού του ποσοστού στην Κοζάνη με 176 κρούσματα στους 100.000 κατοίκους, στα Ιωάννινα με 157 φορείς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, η Καστοριά με 155 και η Πέλλα με 142 κρούσματα πάλι στον ίδιο αριθμό κατοίκων κατά αντιστοιχία.

Η περίπτωση της Κύθνου
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κατ´ αναλογία πληθυσμού είναι η… Κύθνος όπου το τελευταίο 16ήμερο έχουν εντοπισθεί 11 κρούσματα σε αυτήν την περιοχή των 1450 κατοίκων που σημαίνει αντιστοιχία 759 κρούσματα στο «θεωρητικό» πληθυσμιακό δείγμα των 100.000 κατοίκων.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη που έχουν εντοπισθεί από τις αρχές Οκτωβρίου 345 κρούσματα, η αναλογία είναι μόλις 31 φορείς ανά 100.000 κατοίκους, από τους σχετικά χαμηλότερους στη σχετική λίστα. Το ανησυχητικό όμως για τη συμπρωτεύουσα είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα (56 την Πέμπτη, 63 την Παρασκευή) με σημαντικές ανοδικές τάσεις.

Στη λίστα των νομών με περισσότερα από 100 κρούσματα την ίδια χρονική περίοδο είναι η Αχαΐα με 111 νοσούντες από Covid-19 κι ακολουθούν η Κόρινθος, η η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Εύβοια που έχουν κι αυτές σημαντικό αριθμό διαγνώσεων (άνω των 63).

Ακολουθούν σε χαμηλότερες θέσεις η Λέσβος, η Αιτωλοακαρανία, η Βοιωτία κι η Κέρκυρα, το Κιλκίς και η Πιερία.

 

Στη Σαντορίνη όπου έχουν εντοπισθεί 12 φορείς του ιού υπάρχει αντιστοιχία 77 διαγνώσεων στον ίδιο αριθμό. Στη Μύκονο όπου εντοπίσθηκαν πέντε φορείς του Covid-19 η αναλογία είναι 45 στους 100.000 κι αντιστοίχως υψηλή είναι στις Σποράδες ( 71 φορείς στους 100.000) όπου έχουν βρεθεί 10 νοσούντες και στη Νάξο όπου με 11 νοσούντες έχει την αντιστοίχηση των 58 κρουσμάτων σε 100.000 κατοίκους.

Οι… ουραγοί
Στις τελευταίες θέσεις της εν λόγω λίστας είναι η Αρκαδία, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα , το Λασίθι με ένα έως τρία κρούσματα ενώ δεν εντοπίσθηκαν φορείς του κοροναϊού στην Ευρυτανία και στην Κεφαλλονιά.