Χρηματιστήριο: Αδύναμο στοπ… στο 4ήμερο πτωτικό σερί

Με πολύ κόπο, αλλά χωρίς μεγάλο κόστος, κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών να σπάσει το αρνητικό σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, με τη νευρικότητα και τις αρκετές εναλλαγές προσήμου σε τίτλους να κυριαρχούν, παρά το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 620,18 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 618,68 μονάδων (-0,09%) και 624,29 μονάδων (+0,81%). Ο τζίρος ανήλθε στα 36,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Αδύναμο στοπ… στο 4ήμερο πτωτικό σερί

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,07%, στις 1.461,77 μονάδες, ενώ στο +0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 900,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 280,57 μονάδες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις δημοπρασίες, αφού σε όλη τη συνεδρίαση κινήθηκε θετικά έως το +2,44%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,80%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,56%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 10,64%.

Για μια ακόμα εβδομάδα επαναλήφθηκε το μοτίβο υποχώρησης προς τα γνώριμα επίπεδα των πρόσφατων στηρίξεων της αγοράς ως αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο και στα νούμερα των κρουσμάτων της πανδημίας, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, οδηγώντας σε τοπικά lockdowns, τα οποία έχουν σαφές αντίκτυπο σε οικονομικούς κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Την ίδια στιγμή η γεωπολιτική ένταση αναζωπυρώθηκε επαναφέροντας ακόμα και σενάρια εμπλοκής στο τραπέζι, τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν στο ήρεμο επενδυτικό κλίμα. Είναι προφανές ότι σε αυτούς τους δύο παράγοντες έχει πλέον εστιάσει το σύνολο της αγοράς την προσοχή του και είναι αναμενόμενη η επιφυλακτικότητα που βγαίνει ακόμα και σε θετικά ακούσματα ειδήσεων όπως η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα επιτοκίων που συνιστούν ιστορικά χαμηλά.

Στο εξωτερικό πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ήταν μικτή καθώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος επηρεάζεται από έκτακτα κέρδη και ζημιές, οι αεροπορικές εταιρείες καταγράφουν ιλιγγιώδεις ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ενώ στο εμπόριο οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν εξισορροπήσει τις απώλειες από το επίγειο δίκτυο. Η γενική αίσθηση των πρώτων αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι ότι οι αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές ενώ ο ρυθμός της βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο ήταν σημαντικά καλύτερος.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική των επόμενων τριμήνων οι διοικήσεις των εταιρειών δείχνουν ακόμα επιφυλακτικές και αναμένουν ένα πειστικό σινιάλο από μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού προκειμένου να διατυπώσουν μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης τεχνικά επέστρεψε στην ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων. Αναμενόμενα όλα τα σήματα αγορών αναιρέθηκαν, ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε καθοδικό χάσμα με άνω όριο τις 627 μονάδες το οποίο φαίνεται ότι δοκιμάζει να κλείσει ο Γενικός Δείκτης. Οι ταλαντωτές είναι ξανά σε ουδετερότητα και όλο αυτό μεταφράζεται σε αναμονή καθώς ουδείς εκ των αγοραστών και των πωλητών στην περίοδο μετά τον Μάιο δεν έδειξε ισχύ τέτοια που να οδηγήσει τον δείκτη σε διαφυγή εκτός του εύρους μεταβλητότητας.

Ως εκ τούτου μάλλον η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά πλάγιας κίνησης και μόνο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα δίνοντας ένα νέο καθοδικό περιθώριο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +7,13% του Ελλάκτωρ προσέφερε ισχυρά στηρίγματα στην αγορά, όπως και το +2,52% του Titan και το +2,47% του ΑΔΜΗΕ. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Φουρλή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Alpha Bank, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, Motor Oil και Jumbo σημειώνουν απώλειες 2,38% και 2,29% αντίστοιχα, με τον ΟΤΕ και την Πειραιώς να κλείνουν στο -1,69% και -1,62% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τις Εθνική και Eurobank να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση χωρίς πρόσημο.

πηγη capital.gr