(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το έργο που θα κάνει ο δήμος στην Ανω Πόλη – Στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Μέσα δύο μήνες περίπου από τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της άνω πόλης, ενός σημαντικού έργου που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας που αφορά παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης το οποίο εκτείνεται από το ύψος της Αράτου και φτάνει έως τον Άγιο Ανδρέα.

Περιλαμβάνει, δηλαδή, τόσο την παλιά πόλη της Πάτρας, όσο και το σύγχρονο κέντρο της. ΄ Είναι το έργο που σύμφωνα με πολλούς αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την πόλη για να αλλάξει την εικόνα της και να βελτιωθεί αισθητικά, αλλά και να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων που είναι να αναπλαστούν και να αναβαθμιστούν, με πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομους, και πολλά ακόμα, σε πλατείες, δρόμους και κοινόχρηστους χώρους φτάνει τα 100.000.

Ο δε συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι στα 17.000.000 ευρώ. Το έργο, είναι χωρισμένο σε τέσσερις εργολαβίες. Η πρώτη που βρίσκεται στην τελική ευθεία αφορά την Άνω Πόλη της Πάτρας.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού, ως γνωστόν έχει προκύψει από το καλοκαίρι και έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα πέφτουν και τυπικά οι υπογραφές που θα σημάνουν το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών. 

Η δεύτερη έχει να κάνει με την ανάπλαση στο σύγχρονο ιστορικό κέντρο της Πάτρας και η δημοπράτηση της εργολαβίας αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές του νέου έτους, ενώ σε αυτό το κομμάτι περιλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος.

Η τρίτη εργολαβία του έργου αφορά την συντήρηση των ιστορικών σκαλιών που βρίσκονται στο κέντρο της (Τριών Ναυάρχων, Πατρέως, Αγίου Νικολάου και Γεροκωστοπούλου), ενώ υπάρχει και μία τέταρτη που στην ουσία έχει ήδη ξεκινήσει και έχει να κάνει με την ανάπλαση στη Γούβα και στις γύρω περιοχές από αυτή.

Πάτρα: Στην τελική ευθεία για το έργο της ανάπλασης της Άνω πόλης

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες

Ειδικότερα, η εργολαβία για την Άνω Πόλη είναι σημαντική και περιλαμβάνει ποικίλες παρεμβάσεις για την ανάδειξη της γραφικότητας και της μοναδικότητας αυτής της συνοικίας, με έναν τρόπο τέτοιο που θα την καταστήσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες και θα δώσει μια άλλη τουριστική δυναμική στην Πάτρα.

Στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν πέρα από την αισθητική βελτίωση της περιοχής, είναι η ανάδειξη των σημαντικών τοπωνύμιων της Άνω Πόλης, αλλά και των σημείων αναφοράς της, με κυριότερα τα μνημεία που υπάρχουν εκεί, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο.

Η Άνω Πόλη, άλλωστε, αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για να αναδειχθεί τουριστικά η Πάτρα, με τους επισκέπτες στην πόλη  να έχουν δείξει (τουλάχιστον τα περασμένα καλοκαίρια) μία ιδιαίτερη προτίμηση στη περιοχή, μέσα από τις φωτογραφίες και τις εικόνες που ανεβάζουν στα social media.

Η ανάδειξη του μέρους αισθητικά και η περαιτέρω αξιοποίηση του τουριστικά θα κριθεί μέσα από το συγκεκριμένο έ