Η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή

Η ιστορική και πολιτικά σημαντική απόφαση για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ανακοινώνεται, εκτός απροόπτου, σήμερα το μεσημέρι από την εμβληματική πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, ολοκληρώνοντας μια δικαστική διαδικασία που κράτησε πεντέμισι χρόνια και σηματοδότησε με απόλυτο τρόπο την απόφαση του πολιτικού μας συστήματος για αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η σημασία της οποίας ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά δεδομένα, κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο της εκδίκασης της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., μετά τη βαριά δικαστική κρίση περί ενοχής των πολιτικών στελεχών της, που με τη βούλα του δικαστηρίου κρίθηκε εγκληματική οργάνωση.

Μετά την έκδοση της απόφασης, που έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, το δικαστήριο θα εισέλθει στο πλέον δύσκολο και σημαντικό, από κάθε άποψη, τμήμα της δικαστικής κρίσης, που αφορά το ποιοι από τους κατηγορουμένους, που θα έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές, θα πάνε στη φυλακή και σε ποιους θα δοθεί αναστολή, έως ότου γίνει η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση των δικαστών (Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου, Ανδρέας Ντόκος) αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, πρωτίστως για τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χ.Α., Νίκο Μιχαλολιάκο και λοιπούς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ότι, δηλαδή, ήταν εκείνοι που είχαν την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και των εντολών για τις επιθέσεις και τα εγκλήματα μελών και στελεχών της Χ.Α. Αν το δικαστήριο κινηθεί ως προς τις ποινές σε αυστηρότερη κλίμακα απ’ ό,τι κινήθηκε στην πρότασή της η εισαγγελέας της δίκης Αδαμαντία Οικονόμου, που πρότεινε κάθειρξη 13 χρόνων για την ηγετική ομάδα, τότε οι ποινές για τους «σκληρούς» της Χ.Α. μπορεί να φθάσουν έως 15 έτη. Αλλωστε, ο νόμος που ισχύει δεν προβλέπει για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης μεγαλύτερη ποινή.

Πάντως, κατά τη χθεσινή διαδικασία, η εισαγγελέας της δίκης, που αρχικά είχε προτείνει την απαλλαγή των πολιτικών στελεχών της Χ.Α. με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε βαριές ποινές για τους κατηγορουμένους, καθώς κινήθηκε, ως συνήθως συμβαίνει όταν οι εισαγγελείς κρίνουν διαφορετικά απ’ ό,τι το δικαστήριο, στις ράγες της δικαστικής απόφασης περί ενοχής.

Η εισαγγελέας στο σύνολο σχεδόν των πρωταγωνιστών της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., είτε επρόκειτο για πολιτικούς είτε για άλλους, κινήθηκε προς τα πάνω ως προς τις προτεινόμενες ποινές με βάση το πλαίσιο που θέτει ο ισχύων νόμος.

Ετσι, εκτός από την ηγετική ομάδα της Χ.Α., πρότεινε ποινές κάθειρξης 7 χρόνων για τους πρώην βουλευτές του κόμματος, για τους οποίους η κρίση του δικαστηρίου για την ενοχή τους είναι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Ομως για τους πρώην βουλευτές, τέσσερις συνολικά, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νικόλαο Μίχο, στους οποίους το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά, η εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη 5 ετών.

Αν η πρότασή της για τους τέσσερις πρώην βουλευτές με τα ελαφρυντικά γίνει δεκτή, τότε η ποινική τους μεταχείριση θα είναι ευνοϊκότερη από τα λοιπά πολιτικά στελέχη και πάντως δεν θα έχουν κίνδυνο να πάνε φυλακή.

Για δολοφονία Φύσσα

Η εισαγγελέας, όπως άλλωστε αναμενόταν, ζήτησε ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (το έγκλημά του έχει αποδειχθεί και ομολογηθεί), ενώ για τους συνεργούς του στον φόνο κάθειρξη 8 χρόνων, ενώ ποινές από 7 έως 10 χρόνια πρότεινε για τους μετέχοντες στη βίαιη επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων και μικρότερες ποινές για άλλες επιθέσεις μελών και στελεχών της Χ.Α.

Πάντως, μετά την έκδοση της απόφασης, οι συνήγοροι της υπεράσπισης θα δώσουν μάχη για να εξασφαλίσουν, όσοι εξασφαλίσουν, αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, γεγονός που θα καθυστερήσει την τελική έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Και τούτο, διότι, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, με τις βαριές ενοχές και τα ελάχιστα ελαφρυντικά, έχει διευρυνθεί κατά πολύ ο αριθμός των κατηγορουμένων που κινδυνεύουν να κλειστούν στη φυλακή. Με αυτά τα δεδομένα, όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν στο ότι η τελική απόφαση των δικαστών (ποιοι θα φυλακιστούν και ποιοι όχι) θα εκδοθεί πιθανότατα την Πέμπτη.