Στ. Πέτσας: Δεν πάμε σε διερευνητικές αν δεν αποχωρήσει το Oruc Reis

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική μεταστροφή δεν ξάφνιασαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σύμφωνα με τον οποίο οι εταίροι που πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι αξιόπιστη, διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της.

Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δυναμιτίζουν το καλό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον κ. Πέτσα να τονίζει πως όσο παραμένει «το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 σήμερα το πρωί, βρίσκεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως το θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ξεκάθαρους δρόμους, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Μάλιστα ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η ΕΕ δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα τα αναπτύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ σήμερα το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάικο Μάας έπειτα από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ακύρωσε  την επίσκεψή του στην Άγκυρα, η οποία είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο περιοδείας σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Μάλιστα προτού αποχωρήσει σήμερα από το Βερολίνο κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις στην περιοχή.  «Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», τόνισε.

naftemporiki.gr