Κύπρος: Τέλος τα “χρυσά διαβατήρια” μετά από αποκαλύψεις του Al Jazeera – Παραιτήσεις εμπλεκόμενων αξιωματούχων

Την κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης 13 Οκτωβρίου η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε από τη δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, στο οποίο ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εξηγώντας τους λόγους αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του

Η έρευνα του Al Jazeera “The Cyprus Papers Undercover | Al Jazeera Investigations”

Η κατάργηση του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων» ανακοινώνεται ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, στο οποίο καταγράφεται η πορεία δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφων του δικτύου, που φτάνουν στην Κύπρο, εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι πλούσιου Κινέζου, καταδικασθέντος in absentia στη χώρα του για αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος. Σκοπός του ταξιδιού στην Κύπρο είναι η προώθηση επένδυσης του εν λόγω Κινέζου φυγόδικου με σκοπό την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Με τη χρήση κρυφών καμερών, οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στην οικία του επιχειρηματία ανάπτυξης γης και βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Κατά τη συνάντηση με τους δύο πολιτικούς, οι δύο φερόμενοι εκπρόσωποι του Κινέζου φυγόδικου λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι, παρά τις σχέσεις του πελάτη τους με παράνομες δραστηριότητες, οι ίδιοι θα μεσολαβήσουν ώστε ο Κινέζος επενδυτής να λάβει τελικά κυπριακό διαβατήριο.

 

Ο Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε πως θα απέχει από τα καθήκοντά του

Με γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε την αποχή του από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Η δήλωση του κ. Συλλούρη:

«Κατάρχας θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει.

Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω.

Καλώ επίσης όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και είμαι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες».

Παραιτήθηκε ο βουλευτής Χρ. Τζιοβάνης

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε σήμερα ο Χριστάκης Τζιοβάνης μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσε το βίντεο-ρεπορτάζ του «Αλ Τζαζίρα», στο οποίο εμπλέκεται τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Με επιστολή του προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο βουλευτής Αμμοχώστου υποβάλλει την παραίτησή του και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από όλα τα σώματα του κόμματος, διευκολύνοντας ουσιαστικά το Πολιτικό Γραφείο.

Ο Χριστάκης Τζιοβάνης, σε παρόμοιο ύφος με τον Δημήτρη Συλλούρη, αναφέρεται σε σκηνοθετημένο ρεπορτάζ, που στόχο είχε να πλήξει το κύρος της χώρας και του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών και δηλώνει ότι «είναι προτεραιότητα για μένα να λάμψει όλη η αλήθεια».

Η δήλωση του κ. Τζιοβάνη

«Μετά τη δημοσιοποίηση του σκηνοθετημένου ρεπορτάζ με τους ‘υπό κάλυψη δημοσιογράφους’ του δικτύου Al Jazeera, που στόχο είχαν να πλήξουν το κύρος της χώρας μας, αλλά και του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λόγους πολιτικής ευθιξίας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Βουλευτή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου στο κυπριακό Κοινοβούλιου.

Υποβάλλω επίσης την παραίτησή μου από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ και από όλα τα σώματα του κόμματος, δίνοντας τη δυνατότητα στο κόμμα μου να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης.

Κοιτώντας στα μάτια όλους όσοι με τίμησαν με τη ψήφο τους και τον κόσμο της Αριστερά, δηλώνω ξεκάθαρα ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση των αρχών.

Η δική μου παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα ας αποτελέσει την απαρχή για πλήρη διερεύνηση κι απόδοση δικαιοσύνης όλων των υποθέσεων που ταλανίζουν τον τόπο σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς χώρους και όλα τα επίπεδα με την ίδια πολιτική ευθιξία και ίδια πολιτική βούληση».