Εγρήγορση δημοτών, αυξημένη προσοχή γονέων , για τα δεσποζόμενα ζώα

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

 

            Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει  ότι το θέμα των αδεσπότων ζώων συντροφιάς συνιστά μείζον πρόβλημα για την καθημερινότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των δημοτών, το οποίο βεβαίως συναρτάται και με την κατά Νόμον διαχείριση των ζώων αυτών.

Διαπιστώνει ότι το πρόβλημα είναι ποικιλόμορφο , έχει  πάρα πολλές παραμέτρους  και εξελίσσεται συνεχώς, γεγονός που  το καθιστά ως ασύμμετρη απειλή για τους δημότες και για τον  αστικό ιστό του Δήμου.

Προς το σκοπό τούτο έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με συναρμόδιους φορείς και σωματεία της περιοχής καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ έχουν υποβληθεί από αυτούς συγκεκριμένες προτάσεις.

            Από αυτές τις προτάσεις και κατόπιν διαλόγου,  έχουν  αποφασιστεί από τον Δήμο συγκεκριμένες ενέργειες,  κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.   Αυτές είναι :

  1. Προγραμματισμός πρόσληψης μόνιμου υπαλλήλου ειδικότητας Δημοτικού  Κτηνιάτρου (κάλυψη κενής οργανικής θέσης) Ήδη υπάρχει η σχετική πρόβλεψη θέσης ΠΕ κτηνιάτρου στον υπό έγκριση νέο Ο.Ε.Υ.  
  2. Η δημιουργία και οργάνωση Δημοτικού Κτηνιατρείου .Ο Δήμος βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου , που να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.
  3. Η δημιουργία μικρού και ευέλικτου καταφυγίου αδέσποτων πέριξ του  κατά τα ανωτέρω Δημοτικού Κτηνιατρείου σύμφωνα με τον Νόμο.
  4. Η περισυλλογή και μεταφορά των σκυλιών και από  ιδιωτικό συνεργείο που θα έχει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τις απαιτούμενες γνώσεις . Επισημαίνουμε ότι μείζον πρόβλημα αποτελεί όχι μόνο  η περισυλλογή των αδεσπότων, αλλά κυρίως το τί γίνεται με τα ζώα μετά την περισυλλογή τους σε σχέση με το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο τα υγιή ζώα μετά τον υγειονομικό έλεγχο και την ηλεκτρονική καταγραφή τους πρέπει να επανεντάσσονται άμεσα στο «οικείο περιβάλλον» ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τον αστικό ιστό.
  5. Νομιμοποίηση του καταφυγίου Ακράτας με διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση,  δημιουργία νέου καταφυγίου.
  6. Εφαρμογή της διάταξης  περί υποχρεωτικού ηλεκτρονικού ελέγχου των δεσποζόμενων σκύλων (τσιπάρισμα) και ενδελεχείς έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτική Αστυνομία για την εφαρμογή του μέτρου μέσω σκάνερ (εκτιμάται ότι το μέτρο θα μειώσει ουσιαστικά τις εγκαταλείψεις των ζώων από τους ιδιοκτήτες , αφού θα είναι ήδη καταγεγραμμένοι).
  7. Η προώθηση της  σύναψης μνημονίου συνεργασίας με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιαλείας για συντονισμό των σχετικών ενεργειών και των εθελοντικών δράσεων. Έχει ήδη εκπονηθεί και έχει εγκριθεί το τελικό σχέδιο προς υπογραφή.
  8. Ανάληψη πρωτοβουλίας για συντονισμό δράσης με άλλους Δήμους για υποβολή κοινής πρότασης σχεδίου νόμου με σκοπό την αλλαγή του υφιστάμενου ανεπαρκούς και ανεφάρμοστου νομοθετικού πλαισίου.
  9. Ενημέρωση μέσω καμπάνιας των σχετικών δράσεων που αναλαμβάνει ο Δήμος προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων με αντίστοιχη ενημέρωση  συμπεριφοράς των δημοτών.
  10. Δημιουργία  σημείων παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας των συμπολιτών. Π.χ. η ανεξέλεγκτη παροχή φαγητού σε τάπερ με όσπρια στο πεζοδρόμιο, συνιστά  παράνομο και άκρως μολυσματικό τρόπο σίτισης για τα ζώα και τους δημότες.
  11. Την προώθηση και υλοποίηση όλων των παραπάνω έχει αναλάβει ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Γίνεται αντιληπτό ότι κάποια εκ των ανωτέρω μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και  κάποια άλλα σε βάθος χρόνου,  όμως σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν θα λυθεί  αύριο αλλά θα απαιτηθεί η εγρήγορση των δημοτών σε όλα τα επίπεδα , ιδίως η αυξημένη προσοχή των γονέων ,  η συνεργασία όλων  των εμπλεκομένων και βεβαίως των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων , για την μελλοντική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του.-

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ