Ντ. Τραμπ: «Έχω ανοσία στον κορονοϊό»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι έχει «ανοσία» απέναντι στην Covid-19, μία ημέρα αφού ο γιατρός του διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να μεταδώσει τον νέο κορωνοϊό σε άλλους ανθρώπους.

«Φαίνεται ότι έχω ανοσία. Δεν ξέρω για πόσο, ίσως για πολύ καιρό, ίσως για μια μικρή περίοδο, ίσως για πάντα. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά, όμως έχω ανοσία», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Η δήλωσή του έγινε την ώρα που οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκδηλώσει την επιθυμια του να εξέλθει την περασμένη Δευτέρα από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φορώντας μπλούζακι με τον… Σούπερμαν.

Η είδηση προκάλεσε φρενίτιδα επικριτικών και σκωπτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φωτοκολάζ όπως το παρακάτω:

«Έχετε έναν πρόεδρο που έχει ανοσία. Έχετε σήμερα έναν πρόεδρο που δεν έχει ανάγκη να κρύβεται στο υπόγειό του όπως ο αντίπαλός του,» δήλωσε αναφερόμενος στο Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Μπάιντεν.

Το θέμα της ανοσίας απέναντι στην Covid-19 συνεχίζει να περιβάλλεται από πολλές άγνωστες παραμέτρους: Δεν είναι γνωστός με ακρίβεια ο βαθμός της προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα, ούτε η διάρκεια μιας ενδεχόμενης ανοσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Fox News, ο Τραμπ υποδήλωσε επίσης ότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του μπορεί να είναι άρρωστος.

«Αν κοιτάξετε τον Τζο, έβηχε φοβερά χθες (Σάββατο), μετά έπιανε τη μάσκα του, μετά έβηχε,» δήλωσε. «Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό αλλά ο Τύπος δεν αναφέρθηκε πολύ σε αυτό,» πρόσθεσε.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν δημοσιεύει καθημερινά τα αποτελέσματα των τεστ για Covid, στα οποία υποβάλλεται ο πρώην αντιπρόεδρος, που είναι αρνητικά μέχρι σήμερα.

Μεγαλύτερη αδιαφάνεια περιβάλλει αντίθετα τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η ιατρική του ομάδα αρνείται επιμόνως να πει πότε ήταν το τελευταίο αρνητικό τεστ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Αυτή η στάση τροφοδοτεί τις υποψίες για την πιθανότητα ο πρόεδρος να μην έκανε τεστ για αρκετές μέρες προτού διαγνωστεί θετικός στην Covid-19 την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε το Σάββατο από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου σε πλήθος οπαδών του που είχε συγκεντρωθεί εκεί.

Η επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία έχει προγραμματιστεί στις αρχές της εβδομάδας και το πρόγραμμα είναι σφιχτό: Τη Δευτέρα στη Φλόριντα, την Τρίτη στην Πενσυλβάνια, την Τετάρτη στην ‘Αιοβα.