Να αποκατασταθεί επιτέλους ο αγωγός και η αισθητική εικόνα στην πλατεία Ισώματος

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κ Πρόεδρε .
H πανδημία δεν έπληξε μόνο την οικονομία αλλά και την δημοκρατία.
Η δημοτική αρχή του κ. Μπαρή επιλέγει οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβούλιου να γίνονται δια περιφοράς επιλεκτικά.
Εν μέσω πανδημίας όταν την εξυπηρετεί καλεί το δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης όπως στον απολογισμό με την αίθουσα του υπογείου γεμάτη από τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και τους προέδρους.
Όταν δεν την εξυπηρετεί την κάνει δια περιφοράς καταργώντας την συζήτηση τον διάλογο καταργώντας της παρατάξεις τον θεσμικό τους ρόλο στον έλεγχο και στις προτάσεις.
Δηλαδή μαζί με την μάσκα επιχειρεί να φιμώσει την αντιπολίτευση να καταργήσει την φωνή τους.
Ετσι όμως καταργεί και την δημοκρατία.
Αναγκαζόμαστε λοιπόν εκ των πραγμάτων και λόγω των συνθηκών όχι τελικά της πανδημίας την οποία θυμάται επιλεκτικά η δημοτική αρχή να διεξάγουμε την συζήτηση για θέματα που αφορούν το Δήμο και τους Δημότες όχι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αλλά απευθείας στον κόσμο.
Και θα το κάνουμε γιατί μπορεί να φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και δεν θα παραιτηθούμε από την υποχρέωση να φέρνουμε για συζήτηση τα προβλήματα των Δημοτών.
Θέμα 1ο
Ο Δήμαρχος οφείλει να απαντήσει για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του φράγματος Πείρου Παραπείρου.
Για το κορυφαίο θέμα της περιοχής το δημοτικό συμβούλιο με ευθύνη του Δημάρχου δεν έχει συνεδριάσει κσι κατά συνέπεια δεν έχει πάρει αποφάσεις για τον τρόπο και την κατεύθυνση που θα χειριστεί το θέμα ο Δήμος.
Το θέμα τελικά χειρίζεται κατά το δοκούν, όπως θέλει , ανεξέλεγκτα ο Δήμαρχος.
Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο ;
Πότε επιτέλους θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με το θέμα του Φράγματος ως αποκλειστικό θέμα.
Ποια η θέση της στην πρόταση να λειτουργήσει το φράγμα σαν διαδημοτική επιχείρηση;
Την πρόταση έχουν καταθέσει γειτονικοί δήμοι αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είναι χρεωκοπία για την επιχείρηση και για τους χρήστες λογαριασμοί που θα αδυνατούν να πληρώσουν πενταπλάσιοι των σημερινών το λιγότερο .
Ο Δήμος Ερυμάνθού είχε ομόφωνη μέχρι σήμερα θέση συντονισμένος με τους γειτονικούς Δήμους και ήταν την λειτουργία και το κόστος να αναλάβει το κράτος . Οι Δήμοι να συμμετέχουν στην διοίκηση. Το φράγμα να δώσει ποιοτικό , φθηνό , και δωρεάν νερό.
Αυτή την θέση άλλαξαν οι κομματικοί φίλοι του κ. Μπαρή .
Το ερώτημα είναι ο Δήμος Ερυμάνθου θα συνεχίσει στην κατεύθυνση που ήδη κινούνταν προσθέτοντας στις προτάσεις του ότι το νερό του φράγματος πρέπει να φθάσει στα χωράφια η θα συμπορευτεί με την θέση που διατυπώνουν οι πολιτικοί φίλοι του Δημάρχου;
Η επιλογή της σιωπής και της μυστικής διπλωματίας που επιλέγει η δημοτική αρχή Μπαρή που χειρίζεται το θέμα μόνο ανησυχία δημιουργεί στους Δημότες.
Η Λαική Συσπείρωση προτείνει άμεσα δημόσια συνεδρίαση για το θέμα με την συμμετοχή των δημοτών με την τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας.
Θέμα 2ο
Ερώτηση για τις εξαγγελίες της περιφέρειας που αφορά τον προγραμματισμό της των έργων , για τον δήμο Ερυμάθου.
Το κύριο χαρακτηριστικό των εξαγγελιών του κ. Φαρμάκη είναι ότι τα περισσότερα και βασικότερα έργα που προγραμματίζει δεν αφορούν τους δημότες του Δήμου αλλά απευθύνονται στους ξένους τουρίστες που υποτίθεται θα έλθουν.
Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης εξάγγειλε χρήματα και επεμβάσεις σε φαράγγια για ανεμοπτεριστές, στους τουρίστες νέα έργα για μοναστήρια. (Ηδη 4.5 εκατομύρια θα πάνε σε δρόμους για μοναστήρια)
Ο κ. Φαρμάκης φαίνεται δεν έχει αντιληφθεί ότι η περιοχή κατοικείται από μόνιμους κατοίκους που έχουν πολλά προβλήματα που ζούν σε άθλιους δρόμους πίνουν κακής ποιότητας νερό δεν έχουν πλατείες, ότι έχει σταματήσει οποιοδήποτε έργο εξωραισμού των κοινοτήτων 20 χρόνια. Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι κάτοικοι θέλουν πλατείες προγράμματα διαμόρφωσης εξωραισμού των κοινοτήτων, θέλουν έργα για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Κυρίως όμως θέλουν να επιβιώσουν στην περιοχή τους δίνοντας τα προϊόντα που παράγουν σε τιμές επιβίωσης ΌΧΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ που οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς έχουν επιβάλει οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Όλα τα παραπάνω τα αγνοεί ο κ. Φαρμάκης επιλέγοντας κατά κύριο λόγο έργα για τουρισμό που μάλλον τον βλέπει να είναι το μέλλον της περιοχής και οι μόνιμοι κάτοικοι αν υπάρχουν γκαρσόνια και όχι παραγωγοί. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης όμως το δοκίμασε η χώρα οδήγησε στην παραγωγική καταστροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα εκτίναξε την ανεργία στα ύψη Ενώ το μοντέλο έδειξε τα οριά του τώρα με την πανδημία.
Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν τα αγνοεί ο κ. Φαρμάκης που υπερασπίζεται πολιτικές που εξυπηρετούν λίγους .
Όμως ποια ήταν η αντίδραση της Δημοτικής αρχής Μπαρή;
Με ότι γνωρίζουμε καμία . Δηλαδή στην πράξη φαίνεται ότι αυτές οι πολιτικές που δεν κάνουν έργα για τις ανάγκες των δημοτών χαράσσονται με την σύμφωνη γνώμη της, αφού δεν αντιδρά.
Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο
Γιατί η δημοτική αρχή δεν αντιδρά και δεν διεκδικεί έργα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών;
Θεωρεί η δημοτική αρχή ότι το μέλλον της περιοχής Ερυμάνθου είναι ο τουρισμός και ότι οι ανάγκες των μονίμων κατοίκων πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα;
Η λαική συσπείρωση ξεκαθαρίζει την θέση της ότι προτεραιότητα έχουν τα έργα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχήςσε δρόμους πλατείες ύδρευση εξωραιμό αντιπλημμυρική προστασία κλπ.
Τέτοια έργα δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα της περιφέρειας και πρέπει να διεκδικηθούν.
Θέμα 3ο
Στις εξαγγελίες της περιφερειακής αρχής όπως και της Δημοτικής Αρχής ήταν έργο για την άρδευση με προϋπολογισμό 1380000 ευρώ.
Τα έργα για την άρδευση συμφωνούμε είναι σημαντικά έργα σε κατεύθυνση ανάπτυξης.
Όχι όμως το συγκεκριμένο έργο κινείται στην ξεπερασμένη αντίληψη για άδρευση με σύστημα ανοιχτών τσιμενταυλάκων δηλαδή την ξεπερασμένη αντιοικονομική μέθοδος της πλημμυρικής ροής. Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι χρήσιμος τρόπος αξιοποίησης των προγραμμάτων αφού ποτίζεται μικρό μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης. Το νερό χάνεται στον υδροφόρο. Είναι ακριβότερη η κατασκευή και απαιτεί ετήσια έξοδα συντήρησης που είναι αμφίβολο αν θα δίδονται.
Οι αγρότες μέσα από τον σύλλογο τους τον Αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο Ερυμάνθου προτείνουν και διεκδικούν την δημιουργία δίκτυου κλειστού τύπου με πίεση που έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα και είναι ποιο φθηνό.
Γιατί η Δημοτική Αρχή συμφωνεί σε έργα που είναι αμφίβολης αξιοποίησης;
Γιατί δεν ακούει την φωνή των αγροτών;
Γιατί θέλει να πεταχτούν κυριολεχτικά 1,4 εκατομύρια σε 15 χιλιόμετρα τσιμενταυλάκων με ξεπερασμένους τρόπους αντιοικολογικούς τρόπους άρδρευσης;
Θέμα 4ο
Εγκατάσταση μηχανημάτων ελέγχου του προσωπικού του Δήμου.
Από΄την δημοτική αρχή προγραμματίζεται αγορά μηχανημάτων κόστους χιλιάδων ευρώ για τον έλεγχο εισόδου εξόδου του προσωπικού.
Αυτά σε συνθήκες όπου το προσωπικό στεγάζεται σε ένα μικρό κτίριο με την παρουσία δίπλα τους των εκλεγμένων.
Αναρωτιόμαστε τι ωφελεί αυτή η αγορά αυτός ο έλεγχος που άλλωστε γίνεται καθημερινά και άμεσα .
Μήπως με αυτόν τον τρόπο θέλει να απευθύνει μήνυμα η δημοτική αρχή ότι για όλα τα προβλήματα του Δήμου φταίει το προσωπικό και όχι οι πολιτικές που ασκούνται σε βάρος της αυτοδιοίκησης και των δημοτών.
Η λαική συσπείρωση θεωρεί ότι τέτοια μέτρα επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν για τα πραγματικά προβλήματα το χάλι του θεσμού της αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν της ευθύνες στους εργαζόμενους ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση την διάλυση των υπηρεσιών.
Να απαντήσει ο Δήμαρχος τι εξυπηρετούν αυτά τα μέτρα.
Θέμα 5
Στα πλαίσια του νόμου για την κινητικότητα υπάλληλος των ΟΤΑ που υπηρετεί στον ν. Ηλείας στον κλάδο των υδραυλικών ζήτησε να μετακινηθεί στο Δήμο Ερυμάνθου που έχει ανάγκη από τέτοιους εργαζόμενους και η κατάσταση του δικτύου είναι άθλια.
Είναι γνωστό ότι τα έργα που φτιάχνονται από τους μονίμους είναι πολύ φθηνότερα από τους εργολάβους και αφού υπάρχει περιορισμός μέχρι και απαγόρευση προσλήψεων από το κράτος η αίτηση αυτή μόνο ευεργετική μοιάζει για το δήμο.
Η δημοτική αρχή δυστυχώς αρνήθηκε να δεχτεί την αίτηση με το αίολο επιχείρημα ότι δεν έχουμε λεφτά όταν είναι γνωστό ότι στους μονίμους υπαλλήλους την μισθοδοσία καλύπτει το κράτος.
Γιατί η δημοτική αρχή αρνήθηκε;
Η λαική συσπείρωση προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει αυτό και να δεχτεί την μετακίνηση του υπαλλήλου στο Δήμο Ερυμάνθου κάνοντας το ίδιο βήμα στην συγκρότηση υπηρεσίας κόντρα στην λογική των εργολαβιών της διάλυσης των ιδιωτικοποιήσεων.
Θέμα 6
Είναι γνωστή η κατάσταση στα σχολεία και ο αγώνας των μαθητών και στον Δήμο Ερυμάνθου για μόρφωση και προστασία από την πανδημία, που τοποθέτησε τους μαθητές του δήμου μας στην πρωτοπορία , και μας έκανε περήφανους.
Η λαική συσπείρωση στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των μαθητών.
Στα πλαίσια αυτού του αγώνα από τους αγωνιζόμενους μαθητές αναδείχτηκε το πρόβλημα των καθαριστριών των σχολείων που είναι μερικής απασχόλησης 3ωρες και υπολείπονται σε αριθμό.
Ιδιαίτερα σήμερα έχει λόγω πανδημίας αναδειχθεί η σημασία της σχολαστικής καθαριότητας από όλους τους ειδικούς σαν κρίσιμος παράγοντας για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται για την προστασία της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού η μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα από μερική σε πλήρη απασχόληση με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σταματώντας την πολύχρονη ομηρία αφού οι περισσότερες καθαρίστριες είναι εργαζόμενες πολλά χρόνια.
Ποια η θέση της δημοτικής αρχής στο παραπάνω ζήτημα;
Τι ενέργειες θα κάνει σε αυτή την κατεύθυνση να είναι πλήρους απασχόλησης;
Θεμα 7
Οι αμπελουργοί που είναι από τους βασικούς κλάδους οικονομίας στο δήμο μας έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα στις τιμές που είναι εξευτελιστικές και δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής.
Ολες οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους απροστάτευτους στους άγριους νόμους της αγοράς που συντρίβουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και γεωργούς που οδηγούν στην συγκέντρωση και της παραγωγής σε λίγα χέρια.
Οι παραγωγοί σε αυτή την κατάσταση ζητούν προστασία από το κράτος για να επιβιώσουν με αιτήματα που στηρίζουν με αγώνες στα μπλόκα.
Οι κυβερνήσεις αρνούνται την προστασία με το επιχείρημα ότι δεν επεμβαίνουμε στην οικονομία που είναι πρόσχημα αφού όλες επεμβαίνουν για να προστατεύσουν άλλους κλάδους και κυρίως της μεγάλες επιχειρήσεις τράπεζες βιομηχάνους το μεγάλο κεφάλαιο που συνεχώς επιδοτούνται φοροαπαλάσονται κλπ.
Οι τιμές στο σταφύλι είναι μεγάλο πλήγμα για την περιοχή και έρχεται σαν συνέχεια του πλήγματος στις τιμές του λαδιού , του γάλατος, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Η λαική συσπείρωση προτείνει να υπάρξει απόφαση ψήφισμα του δημοτικού συμβούλιου που να διαμαρτύρεται για την κατάσταση και να ζητά την ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων σύμφωνα με τις προτάσεις και τα αιτήματα για να επιβιώσουν να θρέψουν τις οικογενειές τους να μείνουν στην παραγωγή.
Ταυτόχρονα προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει όλο το πλαίσιο προστασίας των αγροτών που προβάλλουν και διεκδικούν τα μπλόκα και αφορά την μικρομεσαία αγροτιά.
Φθηνό πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές ξενοδόχοι κλπ. Μείωση εξοντωτικής φορολογίας, κατώτερες εγγυημένες τιμές επιβίωσης κλπ.
Με την παραπάνω απόφαση ψήφισμα να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση περιφέρεια ζητώντας της ενίσχυση των αγροτών κτηνοτρόφων.
Θεμα 8
Στην κοινότητα Ισώματος ξεκίνησε η ανέγερση του σεισμόπληκτου κτιρίου της αστυνομίας χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια η μελλοντική του χρήση.
Το τοπικό συμβούλιο προτείνει την δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού που είναι ανάγκη για την περιοχή Ερυμάνθου που δεν διαθέτει τέτοια υπηρεσία που είναι απολύτως απαραίτητη για νέα ζευγάρια που η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη από την περιοχή.
Ποιες οι σκέψεις της δημοτικής αρχής για την χρήση του παραπάνω κτιρίου;
Θέμα 9
Η κατάσταση της επαρχιακής οδού Βασιλικού Ισώματος Φαρών και η σύνδεση με την βιομηχανική παρακάμπτοντας την κοινότητα Ισώματος είναι γνωστό πρόβλημα και πρόσφατη η παρέμβαση των τριών προέδρων για το παραπάνω θέμα με την συμβολή της ,Λαϊκής Συσπείρωσης.

Για το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης δεν υπάρχει κανένα νέο από την δημοτική αρχή.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του περιφερειάρχη και η παράλειψη να συμπεριλαμβάνεται αυτός ο άθλιος δρόμος που εξυπηρετεί τρία κεντρικά χωριά του Δήμου όπως και διερχόμενους στο πρόγραμμα της περιφέρειας δημιουργούν την βάσιμη σκέψη ότι η περιφέρεια αγνοεί την λύση αυτού του σημαντικού προβλήματος .
Τι ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή για το παραπάνω πρόβλημα;
Ποιες οι απαντήσεις της περιφερειακής αρχής;
Θέμα 10
Για το γήπεδο του ΑΟ Πείρου.
Ο χρόνος για την διαμόρφωση του γηπέδου του ΑΟ Πείρου εξαντλείται και ενώ όλα είναι έτοιμα η δημοτική αρχή καθυστερεί την δημοπρασία διαμόρφωσης με κίνδυνο να χαθεί το κονδύλι των 320 χιλιάδων ευρώ.
Που βρίσκεται το θέμα ;
Πότε συγκεκριμένα θα δημοπρατηθεί;
Να απαντήσει ο Δήμαρχος.
Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το κονδύλι αν όπως ό ίδιος έλεγε αν δεν δημοπρατηθεί εντός του 2020;
Θέμα 11
Με την ευκαιρία σα ενημερώνουμε ότι πλησίον της εκκλησίας στην πλατεία υπάρχει βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης που δημιουργεί και αισθητικό θέμα. Παρακαλούμε και εν όψει της γιορτής του πολιούχου να αποκατασταθεί επιτέλους και ο αγωγός και η αισθητική εικόνα στην πλατεία Ισώματος.

Ερύμανθος 9 Οκτωμβρίου

Ο δημοτικός σύμβουλος με την ΛΣ Παναγιώτης Σκιαδάς