Η νέα μεγάλη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών στην Εφορία

Σημαντικές διευκολύνσεις σε εκατομμύρια οφειλέτες παρέχει το νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών προς την Εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών εξαντλεί όλα τα περιθώρια προκειμένου να διευκολυνθούν οι πραγματικά πληττόμενοι που δεν είναι άλλοι από τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τις επιχειρήσεις που υπέφεραν και υποφέρουν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο των ρυθμίσεων χρεών παρέχει τις εξής δυνατότητες:

1.  Για παλαιές και νέες οφειλές υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων αλλά και οι 24 δόσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Έτσι, ο Φόρος Εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να εξοφληθούν σε 24 μηνιαίες δόσεις, ενώ οι έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο φόρος κληρονομιάς μπορεί να ρυθμιστεί σε 48 δόσεις.

2. Όσοι επλήγησαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου λόγω του lockdown και έχουν ανασταλεί οι υποχρεώσεις τους έως τον Απρίλιο του 2021, μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 12 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο ή σε 13-24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Εξυπακούεται ότι δεν είναι συμφέρουσα η υπαγωγή του οφειλέτη στην πάγια ρύθμιση.

3. Όσοι έχουν πληγεί και έχασαν το δικαίωμα της ρύθμισης για τμηματική καταβολή οφειλών κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά έως τον τρέχοντα μήνα.

4. Όσοι τέθηκαν εκτός πλαισίου ρυθμίσεων από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων.

5. Όσες οφειλές προς την Εφορία προέρχονται από κατάπτωση δανείων και χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ρυθμίζονται σε 120 δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαύξησης και τόκους υπερημερίας.

πηγή: toxrima.gr