«Γκάζι» για ιδιωτικοποίηση, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΛΑΡΚΟ επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

• ΔΕΔΔΗΕ. Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να εκδώσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020 την απόφαση για τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου που εισπράττει ο διαχειριστής για τη χρήση του δικτύου, για τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024. Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάζεται για την υποβολή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου για την περίοδο 2021-2024, προβλέπεται η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης διανομής για την τετραετία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Περαιτέρω, δίνεται η ευελιξία στη ΡΑΕ να καθορίσει νωρίτερα (και μέχρι 31.12.2020) με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά την παράμετρο που αφορά την απόδοση κεφαλαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθορισμός του ρυθμιζόμενου εσόδου αποτελεί βασική παράμετρο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να καταρτίσουν τις οικονομικές προσφορές τους με την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

• ΔΕΠΑ Υποδομών. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών η νομοθετική ρύθμιση αποσαφηνίζει θέματα που συνδέονται με τις δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα της ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η ρύθμιση προβλέπει την απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) από τον αγοραστή για διάστημα πέντε ετών από την απόκτησή της. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει το ΥΠΕΝ, επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διατηρήσει την κυριότητα των μετοχών και θα υλοποιήσει τα προγράμματα ανάπτυξης των διαχειριστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου για περίοδο πενταετίας, συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου και στη συνέχεια της υπηρεσίας προς όφελος του καταναλωτή. Με τη ρύθμιση διευκρινίζεται επίσης ότι δεν απαγορεύεται η μεταβίβαση των μετοχών αυτών εντός του ίδιου ομίλου, ούτε η μεταβίβαση των μετοχών του ίδιου του αγοραστή της ΔΕΠΑ Υποδομών σε τρίτο πρόσωπο. «Δεν μας ενδιαφέρει να βρούμε ευκαιριακούς επενδυτές αλλά επενδυτές οι οποίοι θα ασχοληθούν με τη ΔΕΠΑ Υποδομών θεσμικά και υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

• ΛΑΡΚΟ. Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ και με στόχο, όπως είπε ο υπουργός, να ξεκινήσει εντός του μήνα η διαγωνιστική διαδικασία, κατατίθεται τροπολογία που κρίθηκε απαραίτητη μετά την απόφαση της διαιτησίας που έκρινε ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας ανήκει στο Δημόσιο. Η τροπολογία προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει το ελληνικό Δημόσιο και να προσδιοριστούν οι όροι της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ – Δημοσίου και της σύμπραξης του ειδικού διαχειριστή. Στόχος είναι να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι δύο διαγωνισμοί με παράλληλες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων, του ταμείου και του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ.

Στο  ίδιο νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ θα καταθέσει ακόμη δύο τροπολογίες που αφορούν τις ΑΠΕ. Η πρώτη εξασφαλίζει ότι η τιμή αναφορά σταθμών ΑΠΕ θα διασφαλίζεται με βεβαίωση από τον παραγωγό για την ολοκλήρωση του έργου και όχι με την ηλέκτρισή του, κάτι που θα ξεμπλοκάρει τον όγκο αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ.

Με τη δεύτερη τροπολογία παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία για την καταβολή του οφειλόμενου τέλους διατήρησης για τις άδειες παραγωγής των  ετών 2017-2019, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Τέλος, με ακόμη μία τροπολογία δίνεται παράταση ενός έτους για τις οριστικές προσφορές σύνδεσης και τις άδειες εγκατάστασης των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που εγκαθίστανται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Κορινθίας και Φθιώτιδας και οι οποίοι επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».