Αναισθησία: Εγκυμονεί τον κίνδυνο άνοιας; Έρευνα απαντά

Τον ενδεχόμενα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης προσπάθησαν να διερευνήσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Calgary του Καναδά.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Journal of the American Geriatrics Society, οι ερευνητές συνέκριναν την έκθεση στη γενική αναισθησία έναντι της περιοχικής/τοπικής αναισθησίας κατά τη διάρκεια επιλεκτικής χειρουργικής επέμβασης, αναζητώντας πιθανές συνδέσεις με την ανάπτυξη άνοιας.

Στη μελέτη περιλήφθηκαν 7.499 ζεύγη ατόμων της κοινότητας ηλικίας από 66 ετών και άνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2007-2011 και παρακολουθήθηκαν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα, δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στον κίνδυνο διάγνωσης άνοιας ανάμεσα στα άτομα που είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία και σε εκείνους που είχαν υποβληθεί σε τοπική.

«Πολλοί μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι βιώνουν αλλαγές στη γνωστική τους ικανότητα αμέσως μετά από ένα χειρουργείο και αναρωτιούνται τι ρόλο μπορεί να παίζει στις αλλαγές αυτές το είδος της αναισθησίας που έλαβαν. Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι η τεχνική αναισθησίας που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των επιλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων, είτε η γενική είτε η τοπική αναισθησία, δεν σχετίζεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας», αναφέρει σε σχετικό με τη μελέτη σχόλιο ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Dallas P. Seitz από το Πανεπιστήμιο Calgary.