Νομοσχέδιο – τομή για την προστασία του περιβάλλοντος, για το μέλλον των παιδιών μας

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα ενσωματώνει νωρίτερα κοινοτική οδηγία που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με το μέλλον των παιδιών μας δεν θα κάνουμε εκπτώσεις», δήλωσε στη Βουλή, ο βουλευτής της Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος είναι εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που λαμβάνει εθνικά μέτρα για τη μείωση των πλαστικών προϊόντων.

Το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής – Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κατσανιώτη, αποτελεί «μεγάλη τομή και σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Ο εισηγητής υπογράμμισε πως «τολμάμε ως κυβέρνηση να πάρουμε εθνικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, για το μέλλον των παιδιών μας αλλά και για τη θωράκιση του τουριστικού προϊόντος μας, των εκπληκτικών θαλασσών και παραλιών που διαθέτει η πατρίδα μας».

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση, όλοι εμείς μαζί, έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Αυτό το χρέος είναι πατριωτικό.

Είναι εθνικός σκοπός να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τις παραλίες μας, τον τουρισμό. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία. Τη βιώνουμε γύρω μας. Το βιώνουν οι πολίτες, οι αγρότες μας που βλέπουν τις καλλιέργειες τους να χάνονται από τις φυσικές καταστροφές».

Ο Εισηγητής της ΝΔ, κατά την ομιλία του στη Βουλή, παρέθεσε στοιχεία για την καταστροφή του περιβάλλοντος από την υπερβολική χρήση πλαστικών, τονίζοντας πως από το σύνολο των απορριμμάτων στις θάλασσες και τις παραλίες το 80% με 85% είναι πλαστικά, ενώ το 50% αντιστοιχεί σε πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης.

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 300 εκ. πλαστικά ποτήρια μόνο για το σερβίρισμα του καφέ και 2 δις πλαστικά μπουκάλια.

Τα προϊόντα αυτά συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στις ακτές, στις κοίτες ποταμών-λιμνών, διασπώνται σε βάθος δεκαετιών σε μικροπλαστικά που ρυπαίνουν το περιβάλλον και εισχωρούν τελικώς στην τροφική αλυσίδα.

«Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και οι καθαρές ακτές και θάλασσες επηρεάζουν το Τουριστικό Εθνικό Προϊόν, την Αλιεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης και πρόσθεσε πως  «αυτή η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο καταργεί την παλαιά αντίληψη με μία ολοκληρωμένη παρέμβαση. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε ποτέ, εμείς, με δικές μας πρωτοβουλίες δίνουμε έμφαση στην περιφρούρηση του περιβάλλοντος με κύριο μέλημα να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής όλων.

Πέραν των όσων ορίζει η κοινοτική Οδηγία, σύμφωνα με τον κ. Κατσανιώτη, λαμβάνονται επιπλέον Εθνικά μέτρα “προκειμένου να στείλουμε ξεκάθαρο περιβαλλοντικό μήνυμα ότι στην Ελλάδα το περιβάλλον είναι ο εθνικός μας πλούτος”.

Ειδικότερα: 

 

  1. Θεσπίζεται εισφορά στα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων 4 λεπτά + ΦΠΑ (αντίστοιχα με το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας) από 01.01.2022 και εισπράττεται από το Πράσινο Ταμείο και αποδίδεται σε Δήμους και Περιφέρειες για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος
  2. Θεσπίζονται μέτρα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως η υποχρέωση διάθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων στον καταναλωτή, καθώς και η υποχρέωση έκπτωσης στον καταναλωτή που φέρει το δικό του επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι ή περιέκτη τροφίμων από 01.01.2022.

Οι πολίτες θα έχουν όμως και κίνητρα ανακύκλωσης και μείωσης δαπανών σε προϊόντα μίας χρήσης:

– Υποχρεωτική η δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις & παιδικές χαρές μέσω των ΟΤΑ (εθνικό μέτρο).

– Για κάθε πλαστικό μπουκάλι που επιστρέφει πίσω ο πολίτης στο σημείο λιανικής πώλησης, του επιστρέφεται – για τη συμμετοχή του στην ανακύκλωση – συγκεκριμένο ποσό εγγύησης ανά τεμάχιο.

Ειδικότερα, απαγορεύεται από τον Ιούλιο του 2021 η διάθεση στην αγορά 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Πρόκειται για τα εξής πλαστικά προϊόντα:

  • μαχαιροπίρουνα,
  • πιάτα,
  • καλαμάκια,
  • περιέκτες από φελιζόλ
  • κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,
  • περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
  • αναδευτήρες ποτών,
  • μπατονέτες,
  • στηρίγματα για μπαλόνια,
  • καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ, στόχος είναι:

– η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

-Για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων προβλέπεται απαίτηση επανασχεδιασμού των πλαστικών μπουκαλιών ποτών μέχρι τρία λίτρα, με υποχρέωση ανακυκλωμένης πρώτης ύλης στο τελικό προϊόν, 25% το 2025 και 35% το 2030 (απαιτήσεις οδηγίας).

-Τέσσερα νέα προϊόντα πρέπει να ενταχθούν σε Προγράμματα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού για την κάλυψη του κόστους συλλογής, καθαρισμού και ανακύκλωσης των αποβλήτων των προϊόντων αυτών.

Αυτά είναι: ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΥΓΡΑ ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ, ΜΠΑΛΟΝΙΑ

-Για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης από τα αλιευτικά εργαλεία που αντιστοιχεί στο 27% της συνολικής ρύπανσης: θεσπίζεται σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των προϊόντων αυτών με στόχο συλλογής 40% το 2025 (απαίτηση οδηγίας και εθνικός στόχος).

 

 Τι σημαίνει για τους παραγωγούς:

  • Οι επιχειρήσεις παραγωγής πλαστικών μπουκαλιών υποχρεούνται να αλλάξουν μερικώς την παραγωγή τους, ώστε να παράγουν πλαστικά προϊόντα με συγκεκριμένο ποσοστό από ανακυκλωμένη Α΄ ύλη.
  • Απαιτείται νέα περιβαλλοντική σήμανση σε επιπλέον κατηγορίες προϊόντων, με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των προϊόντων που χρησιμοποιούν.
  • Απαιτείται η συμμετοχή των παραγωγών ορισμένων προϊόντων σε νέα Προγράμματα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού, τα οποία θα καλύπτουν το κόστος εναλλακτικής διαχείρισης των προϊόντων τους, καθώς και καθαρισμού των ακτών και των κοινόχρηστων χώρων από τα απόβλητα των προϊόντων τους.

Για όλους μας η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι η αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών, των παραγωγών και των επιχειρήσεων απέναντι στον πλανήτη μας. Αυτή η Κυβέρνηση καταλαβαίνει την αξία, την ανάγκη έτσι ώστε να πάμε σε ένα πιο καθαρό, πιο Πράσινο Περιβάλλον. Είναι εθνική υπόθεση για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης κλείνοντας την ομιλία του.