Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

 

Μέρα υπενθύμισης και προβληματισμού σχετικά με τη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στους βιολογικούς του εταίρους, τα ζώα.
Η Ηθική σε κάθε εποχή και κοινωνία θέτει τα βασικότερα ερωτήματα και δημιουργεί ιδανικά. Κι αλίμονο αν δεν ήταν έτσι. Σ’ αυτό το πλαίσιο και μέσα σε όλα τα προβλήματα της εποχής μας, παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι μέσα από την ενημέρωση ευαισθητοποιούνται, και προχωρούν στην πρόοδο σύμφωνα με καινούργιες αξίες.
Τείνουν έντονα πια να καταδικάζουν τα φαινόμενα κακοποίησης μη ανθρώπινων υπάρξεων, πολύ περισσότερο από το παρελθόν, και να αμφισβητούν ακόμα και το κατεστημένο που θέλει τα ζώα προς χρήση από τους ανθρώπους.
Παρόλα αυτά τα περιστατικά κακοποίησης και γενικότερα συμπεριφοράς μη σεβασμού προς τα ζώα που καταγράφονται, είναι ακόμα πολλά και άσχημα.
Η παιδεία είναι το πιο ισχυρό εργαλείο, που μπορεί να καλλιεργήσει στους ανθρώπους την ενσυναίσθηση, το σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη συμπόνια προς όλες τις διαφορετικές υπάρξεις και να δείξει τον τρόπο αρμονικής συμβίωσης στον πλανήτη, στην κοινωνία, στην πόλη μας.
Ακριβώς γι αυτό ο Δήμος μας, έχει εστιάσει και συνεχίζει με παρουσιάσεις ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης –ευαισθητοποίησης σε μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας, με στόχο όλοι οι μαθητές όλων των σχολείων να παρακολουθήσουν τα προγράμματα αυτά, μέχρι η Πολιτεία να εισάγει ως κανονικό μάθημα, κάτι ανάλογο.
Έχουμε τρέξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και θα υπάρξει και συνέχεια.
Τα πιο κοντινά σε μας και ευάλωτα ζώα είναι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Ένα θέμα αρκετά δύσκολο καθώς συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη νοοτροπία και τη λανθασμένη αντιμετώπιση των ανθρώπων.
Ο Δήμος μας φροντίζει να υπάρχει σύμβαση με κτηνίατρο, για την υποστήριξή τους που παρέχει περισυλλογή και κτηνιατρικές πράξεις όπως στειρώσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, εξετάσεις αίματος, σήμανση, και κάποια περιστατικά πολυτραυματιών.
Παρέχεται δωρεάν τροφή που μοιράζεται στους εθελοντές που φροντίζουν τη σίτισή τους.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια σε διάφορα σημεία που συχνάζουν αδέσποτα ζώα και κατασκευάστηκαν εντός των υπηρεσιών τους Δήμου, για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες.
Όλο και περισσότερο προχωράει και το θέμα των υιοθεσιών, καθώς αρκετά αδέσποτα πλέον υιοθετούνται μέσω του Δήμου Πατρέων με την πολύτιμη συνεργασία των εθελοντών.
Το δημοτικό κτηνιατρείο προχωράει και βεβαίως θα λειτουργήσει παρά τις όποιες καθυστερήσεις, μαζί με χώρο που θα φιλοξενεί τα ζώα που χρειάζονται κάποια θεραπεία μέχρι να αναρρώσουν, ή ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς. Εκεί πλέον σκοπεύουμε να γίνει μια μόνιμη γωνιά θαλπωρής γι αυτά και ως Δήμος να μπορούμε πλέον να καλύπτουμε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες απ’ ότι σήμερα.
Το μήνυμά μας είναι σεβασμός, συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς όλες τις υπάρξεις, και όλες τις ημέρες.

Δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης