Υπουργείο Παιδείας: Πολύ κάτω από τη βάση… Υπουργός… εξ αποστάσεως

Η απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, από τις αγωνίες των μαθητών και τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών είναι πλέον τεράστια.
Ένα τείχος αυθαιρεσίας και αλαζονείας χωρίζει την Υπουργό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα τείχος που οικοδομήθηκε μέσα από αυθαίρετες, αναχρονιστικές και σε πολλές περιπτώσεις αντιδημοκρατικές επιλογές της ηγεσίας στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής.
Κορύφωση του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Υπουργού.
Περιμέναμε από την Πολιτεία να εξασφαλίσει τις υλικές συνθήκες, τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για τη διδασκαλία, την ομαλή συνέχιση της λειτουργικής σχέσης εκπαιδευτικών – μαθητών.
Απλά πράγματα: Προσωπικό καθαριότητας, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, διορισμούς εκπαιδευτικών, μέτρα για την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, διασφάλιση όρων υγιεινής και ασφάλειας, περιοδικούς ελέγχους – τεστ κ.ά
Τα δίκαια αιτήματα των μαθητών δε πρέπει να κρατούν τα σχολεία κλειστά και τη δημόσια εκπαίδευση ακυρωμένη. Δεν αντέχει η χώρα μας και άλλη υποβάθμιση της παρεχόμενης Δημόσιας Εκπαίδευσης. Δεν αντέχει άλλο η οικογένεια να πληρώνει την ανικανότητα των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι δείκτες των τελευταίων χρόνων το μαρτυρούν με αποκορύφωμα τις επιδόσεις των παιδιών μας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και ασφαλή για τα παιδιά, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση δε μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στους μαθητές για τις καταλήψεις. Την ευθύνη για τις καταλήψεις αυτή τη στιγμή την έχει η ίδια η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Διότι 6 μήνες τώρα, δεν έκαναν απολύτως τίποτε, απουσίαζαν. Αρκέστηκαν στη μάσκα και στο παγουρίνο. Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να αφουγκρασθεί τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να ανοίξει ο διάλογος με όλους τους παράγοντες της κοινωνίας και να ληφθούν άμεσα σοβαρά μέτρα για την ουσιαστική προστασία του δικαιώματος στην υγεία και την εκπαίδευση. Όλοι οι πολίτες, οι συλλογικότητες και τα κόμματα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα ζητήματα που άπτονται της μόρφωσης των παιδιών μας δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολιτική εκμετάλλευση.