Δύο αδέλφια που πλούτισαν από τον αθλητικό στοιχηματισμό!

Το 1966, όταν ξεκίνησαν όλα, ήταν ένα στοίχημα για τη νίκη της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που βοήθησε την οικογένεια Νταν να ανοίξει το πρώτο γραφείο στοιχημάτων. Αυτό εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, την εταιρεία Betfred Group, την οποία ίδρυσαν οι αδελφοί Φρεντ και Πίτερ Νταν. Σήμερα αποτιμάται σχεδόν στο 1,5 δισ. δολ. Πριν από λίγες ημέρες ένα στοίχημα της Caesars Entertainment ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων στερλινών (3,7 δισ. δολαρίων) στη William Hill τους απέφερε 220 εκατομμύρια δολάρια.

Η μετοχή της William Hill τον Σεπτέμβριο είχε μία εντυπωσιακή άνοδο 50% και πλέον. Εν τω μεταξύ, η οικογένεια Νταν έχει διπλασιάσει τη συμμετοχή της στη William Hill στο 6% μέσω ενός επενδυτικού οχήματος από τις αρχές του 2020 και μέχρι πρότινος. Μία από τις φορές που το έκανε ήταν στις 20 Μαρτίου, ουσιαστικά στην απαρχή της πανδημίας, όταν κατέρρευσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και ακυρώθηκαν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που αιμοδοτούν τις στοιχηματικές εταιρείες. Κάνοντας μια αναδρομή, θα δούμε ότι η τιμή της μετοχής της William Hill έχει εκτιναχθεί σχεδόν 600% από τότε, που συνέχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αθλητικά στοιχήματα στη χώρα νομιμοποιήθηκαν το 2018. Επιπλέον, η θεαματική πορεία της μετοχής οφείλεται και στο ότι είχε εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για τη William Hill από τις Caesars Entertainment και Apollo Global Management. Η Caesars Entertainment έχει κάνει προσφορά αποκλειστικά σε ρευστό για να την αποκτήσει, ενώ αναμένει τις αντιδράσεις των μετόχων της.

 

Σύμφωνα, πάντως, με εκπρόσωπο της Βetfred, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της, ο Φρεντ Νταν ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές στη William Hill από το 2018 και δεν έπαυσε ποτέ να το κάνει. Τόσο εκείνος, στα 77 του σήμερα, όσο και ο αδελφός του Πίτερ, 73 ετών, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε φτωχή περιοχή της Αγγλίας και ως παιδιά βοηθούσαν τον πατέρα τους στο δικό του γραφείο στοιχημάτων. Κι αυτό συνέβαινε, προτού νομιμοποιηθεί η δραστηριότητα αυτή στο Hνωμένο Βασίλειο. Το 1961 επιτράπηκε να λειτουργούν νόμιμα πρακτορεία στοιχημάτων για αθλητικές διοργανώσεις. Εν τω μεταξύ, αφού oι αδελφοί Νταν σύστησαν τη δική τους εταιρεία, προσείλκυσαν πελάτες από τους ανταγωνιστές τους, όπως ήταν η William Hill, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα η Betfred διατηρεί στη Βρετανία και την Ιρλανδία περισσότερα από 1.300 πρακτορεία στοιχημάτων, ενώ το 2019 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στην Αμερική. Σύμφωνα, τώρα, με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, οι επενδύσεις της Betfred και των αδελφών Νταν γενικότερα έχουν αποφέρει μερίσματα άνω των 100 εκατ. στερλινών τα τελευταία πέντε χρόνια. Μεταξύ των επενδύσεων και συμμετοχών του Φρεντ και του Πίτερ, αξίζει να αναφερθούν τα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια και η Peninsula, μία εταιρεία χρηματοδότησης προσφυγών και παροχής υπηρεσιών, που ίδρυσαν το 1983 για τη στήριξη μικρών μονάδων. Τέλος, οι Νταν συγκρότησαν πέρυσι το δικό τους γραφείο διαχείρισης και επενδύσεων του πλούτου τους, όπως συνηθίζεται μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.