ΑΧΑΪΑ: To σχέδιο της ΕΤΑΔ για αξιοποίηση του Ξενία Καλεντζίου – Αφέθηκε επί δεκαετίες στη μοίρα του

Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες για να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να λειτουργήσει ξανά ως ξενοδοχειακή μονάδα το ιστορικό Ξενία Χίου, μετά και τις τελικές υπογραφές ολοκλήρωσης της παραχώρησης του ακινήτου για 50 έτη από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τώρα όμως το σχέδιο αξιοποίησης των Ξενία θα προχωρήσει πολύ ταχύτερα, εξηγούν πηγές της εταιρείας.

Παραχωρησιούχος του Ξενία Χίου, μετά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, αναδείχτηκε ο όμιλος Τσάκου, ο οποίος, σε συνέχεια της επένδυσης και ανάπτυξης της μαρίνας του νησιού, έρχεται τώρα να αυξήσει την παρουσία του εκεί με στόχο τη μετατροπή αυτή τη φορά του εμβληματικού Ξενία σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

Από την πλευρά της ΕΤΑΔ, ο διευθύνων   σύμβουλός της, Στέφανος Δ. Βλαστός, έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένος με τη συγκεκριμένη συμφωνία, λόγω του προφίλ του επενδυτή και των  σχεδίων του εν μέσω μιας αβέβαιης οικονομικής συγκυρίας για τον τουρισμό, αφού εκτιμά πως θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παραχώρησης, εξηγούν πηγές της ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο deal μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για να συνεχιστεί επιτυχώς το πλάνο της για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων Ξενία, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφέθηκε επί δεκαετίες στη μοίρα της, αλλά και για μια σειρά άλλων τουριστικών ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία.

«Κλειδί» αποτελεί η δυνατότητα προσέλκυσης σοβαρών επενδυτών που διαθέτουν αναπτυξιακά  επενδυτικά σχέδια και όραμα για την τοπική κοινωνία ώστε να παραμείνουν δεσμευμένοι στην επένδυση, σημειώνουν οι ειδικοί. Αυτό με τη σειρά του άλλωστε μπορεί να  αποτελέσει εγγύηση για σταθερές αποδόσεις στα έσοδα του Δημοσίου προς όφελος της εκάστοτε περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το Ξενία Χίου σειρά παίρνει μέχρι το τέλος του χρόνου το Ξενία Εδεσσας που και αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σε κοντινή απόσταση από τους καταρράκτες, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τη λίμνη Αγρα και τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου, καθιστώντας το ελκυστικό σε επενδυτές που στοχεύουν στην εν λόγω περιοχή.

Ηδη σε διαγωνισμό «τρέχει» και το Ξενία Κομοτηνής, ενώ οι υπηρεσίες της ΕΤΑΔ έχουν υλοποιήσει τεχνικές και νομικές ενέργειες και για τα Ξενία Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Καλεντζίου και Καστανιάς Κορίνθου. Τέλος, στα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας είναι και η ωρίμανση και άλλων ακινήτων, όπως το Ξενία Καρτερού στην Κρήτη και οι Aλυκές Αναβύσσου.

Σημειώνεται πως, εκτός των νομικών και τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα ακίνητα στις πλείστες των περιπτώσεων, η ΕΤΑΔ καλείται να αντιμετωπίσει και μια σειρά λειτουργικών θεμάτων, αλλά και μειονεκτημάτων που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα κτίρια, καθώς δημιουργήθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες εξυπηρετώντας ανάγκες μιας άλλης εποχής.

Η ΕΤΑΔ κατέχει μεγάλα τουριστικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά και ιαματικές πηγές. Το χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων περιλαμβάνει ακίνητα σε όλη την Ελλάδα σε αρκετά από τα οποία είχαν αναπτυχθεί από τον ΕΟΤ τουριστικές υποδομές, ενώ υπάρχουν και σημαντικής επιφάνειας και προοπτικών ακίνητα, που κατά την ΕΤΑΔ «αποτελούν κρυμμένη δυναμική του τουριστικού χαρτοφυλακίου της χώρας».