Μητσοτάκης: Διερευνητικές μόνο για ΑΟΖ – Ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. «Είναι σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βασική θέση της κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την ύπαρξη όχι μόνο καρότου αλλά και μαστιγίου έναντι της Αγκυρας. «Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην παράγραφο 16 στην οποία αποτυπώνεται πως οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα και μόνο ζήτημα, «την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του», ενώ πρόσθεσε πως η ελπίδα του είναι οι συζητήσεις «κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές» αλλά να «καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Ειδική αναφορά, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, υπήρξε για την Κύπρο. «Υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την Κύπρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο «αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο». «Ηταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

 

Πανδημία
Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, υπήρχε εκτενής συζήτηση για πάνω από 3 ώρες και για το θέμα της πανδημίας.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», αλλά «υπάρχει εντονότατη ανησυχία από όλους πώς θα κρατήσουμε ανοικτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας τον ιό και πώς θα έχουμε καλύτερη συνεργασία», είπε ο πρωθυπουργός, προτείνοντας τη διενέργεια «rapid test» που αποτελούν ένα «πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας» το οποίο μπορεί να διευκολύνει τα ταξίδια.

Τέλος, ερωτηθείς από την «Κ» για τη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό και το αν η άρνηση της Βουδαπέστης για τις συζητήσεις περί Κράτους Δικαίου, μπορεί να καθυστερήσει τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε λακωνικά πως υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα και γίνονται διεργασίες για το πώς θα λυθεί αυτή τη διαφωνία. «Πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Hδη είχαμε μία συνάντηση των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ με τις τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στη γερμανική προεδρία ότι θα μπορέσει να επιλύσει αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.