Για τον οικονομικό απολογισμό

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, που συνεδριάζει αυτή την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητούνται η υποβολή ταμειακού απολογιστικού πίνακα 2019 και οι οικονομικές καταστάσεις του ίδιου έτους, του Δήμου Πατρέων.

Εισηγητής είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχουμε μπροστά μας και συζητάμε τον απολογισμό του 2019, με οικονομικά στοιχεία εσόδων – εξόδων.

Με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου, καλύπτοντας υποχρεώσεις μας πάσης μορφής σε τωρινό χρόνο, αλλά και παρελθόντων ετών, όπως δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.

Επιβεβαιώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία αυτά, ότι τα χρήματα που έρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστα.

Πάρα ταύτα, με το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ίδια έσοδα, από προγράμματα ΕΣΠΑ, προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, διακρατικά κ.λπ., εκτελούνται πρωτοφανή έργα στον Δήμο μας της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Πατρέων έχει γίνει ένα μεγάλο «εργοτάξιο», λύνονται μία σειρά από ζητήματα που εκκρεμούσαν χρόνια.

Είναι γνωστός ο κατάλογος των έργων που έχουμε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, που άλλα εκτελούνται και άλλα δημοπρατούνται, ενώ ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε εργολάβους και για άλλα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους, τόσο για μελέτες, όσο και για να μπορέσουμε να επιβλέψουμε τα έργα που θα είναι σε εξέλιξη.

Αίτημα βέβαια που δεν γίνεται δεκτό, αφού συνεχίζονται κάθε έτος οι απαγορεύσεις των προσλήψεων.

Παρ’ όλα αυτά οι λαϊκές ανάγκες είναι τεράστιες.

Απαιτείται να τριπλασιαστούν τα έσοδα του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Αν είχαμε τη χρηματοδότηση που υπήρχε μέχρι το 2009, καθώς και το αντίστοιχο προσωπικό που χρειαζόμαστε, θα ικανοποιούσαμε περισσότερες ανάγκες π.χ. σε οδοποιία, διανοίξεις οδών, αναπλάσεις, περισσότερα ακόμα σχολικά συγκροτήματα , δημοτικά γήπεδα κ.λπ.

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουμε τη χρηματοδότηση που πρέπει, αλλά συνεχίζεται η πολιτική να μας φορτώνουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους και προσωπικό.

Πρόσφατα π.χ. πήραμε την απόφαση να μετατρέψουμε τις σχολικές καθαρίστριες από μερικής απασχόλησης σε πλήρους από ίδιους πόρους για την καθαριότητα των σχολείων μας.

Το είχαμε κάνει και στο παρελθόν για την καθαριότητα των κτιρίων. Επίσης, έχουμε κάθε χρόνο τη ναυαγοσωστική κάλυψη, τις δαπάνες για τα αδέσποτα, ενώ «δεκάρα τσακιστή» δε δίνουν για τη λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και για τους οργανισμούς του Δήμου όπως τον Κοινωνικό Οργανισμό, τον Πολιτιστικό Οργανισμό, το ΔΗΠΕΘΕ, το Καρναβάλι κ.λπ., τους οποίους χρηματοδοτεί ο Δήμος για το έργο που προσφέρουν στην Πατραϊκή Κοινωνία.

Αυτά τα χρήματα, που λείπουν από τον Πατραϊκό λαό, δεν πετιούνται στη θάλασσα, αλλά πηγαίνουν στα χέρια αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.

Χρειάζεται ενότητα και διεκδίκηση από τον Πατραϊκό λαό και από το σύνολο του ελληνικού λαού, για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να επανέρχονται στον Πατραϊκό λαό μέρος από αυτά πού εισπράχτηκαν από την άμεση και έμμεση φορολόγησή του.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.

Θα συνεχίσει η Δημοτική Αρχή να στέκεται δίπλα στον Πατραϊκό λαό και στους επαγγελματίες που έχουν «τσακιστεί» από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η πανδημία τούς δίνει αν όχι τη «χαριστική βολή», τους φέρνει σίγουρα μπροστά σε τεράστια οικονομικά αδιέξοδα.

Θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί έργα υποδομής για το λαό μας, καθώς και την απαιτούμενη χρηματοδότηση προς τον Δήμο και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.