Στην Κύπρο την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας

Επισκέψεις εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν αύριο οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας, Νίκος Δένδιας και Arancha González Laya, που θα έχουν χωριστές επαφές με τον Kύπριο ομόλογο τους, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τις οποίες θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει αύριο το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ισπανίδα Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισπανίας και θα εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ενώ θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό το φως των συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, και ιδιαίτερα ενόψει της σχετικής συζήτησης που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Περαιτέρω, θα συζητηθούν θέματα κοινού Ευρωπαϊκού, Μεσογειακού, και περιφερειακού ενδιαφέροντος και θα εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο των τακτικών επαφών Λευκωσίας – Αθήνας.

Οι δύο Υπουργοί θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων ενόψει της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία που θα γίνει στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.