Αμετάβλητη η εκτίμηση της Fitch για την ύφεση στην Ελλάδα, αισιόδοξη για τράπεζες

Η κρίση λόγω της πανδημίας θα καταλήξει σε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα, ωστόσο η στήριξη από τα κυβερνητικά μέτρα καθώς και τις ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τη βαθιά ύφεση που σημείωσε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο, η Fitch δεν αναθεωρεί την πρόβλεψη που είχε δώσει κατά τη δεύτερη και τελευταία προγραμματισμένη της αξιολόγηση για την Ελλάδα τον Ιούλιο, και έτσι εκτιμά πως η ύφεση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα κινηθεί στο 7,9% και πολύ κοντά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως προσθέτει, η ύφεση αυτή ουσιαστικά αντανακλά τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης της πανδημίας, την ύφεση στην οποία έχει βρεθεί η παγκόσμια οικονομία καθώς και την απότομη πτώση του τουρισμού που συμβάλλει περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Ανάκαμψη 5,1% το 2021
Παράλληλα η Fitch σημειώνει πως αναμένει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς και το 2021 με την ανάπτυξη το επόμενο έτος να τοποθετείται στο 5,1%, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, όπως τονίζει.

Σημαντική στήριξη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον περιορισμό της πτώσης της δραστηριότητας προσφέρει το μεγάλο εύρος των πολιτικών τις οποίες εφαρμόζουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., όπως επισημαίνει ο οίκος, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στις απώλειες των θέσεων εργασίας και τη μεγάλη πίεση που δέχονται λόγω της κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς αυτά αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα δραστηριότητας μετά την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει πως το καθεστώς αναστολής των πληρωμών των εξυπηρετούμενων δανείων και η παροχή δανείων με κρατική εγγύηση θα περιορίσουν τις πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, τα μέτρα κεφαλαιακής ελάφρυνσης και στήριξης της ρευστότητας που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως «απάντηση» στην κρίση της πανδημίας, όπως οι νέες στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) καθώς και η άρση των περιορισμών στις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αναμένεται επίσης να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στον κλάδο.

Η Fitch προσθέτει τέλος πως σημαντική τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PEPP της ΕΚΤ, μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει συνολικά έως και 27 δισ. ευρώ (περίπου 16% του ΑΕΠ) ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά.