Συνάντηση Δένδια – Πομπέο: «Ισχυρότερες από ποτέ οι διμερείς σχέσεις»

Περίπου 45-50 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση των Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή. Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο τα μεσάνυχτα, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου στις 10:20, ενώ στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ακολούθως θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας. Στην Κρήτη, ο κ. Πομπέο θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκονται η βάση της Σούδας και η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, με αφορμή και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η Αθήνα.

Πέρα από το αμιγώς διμερές μενού, στις επαφές του κ. Πομπέο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

«Ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα»

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πομπέο δήλωσε ενθουσιασμένος για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρότερες από ποτέ.

«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν κρίσιμης σημασίας εταίρο των ΗΠΑ, με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα» ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε: «Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη».

Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

Επικοινωνία Πομπέο – Στόλτενμπεργκ

Λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, ο κ. Πομπέο είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο κ. Πομπέο δήλωσε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επανέλαβαν «τη σημασία της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».