ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες επιστήμονες και τεχνικοί στη μάχη κατά των κουνουπιών

Περισσότεροι από 10 επιστήμονες και 25 τεχνικοί, με 20 οχήματα, με αντίστοιχες ψεκαστικές μονάδες διαφόρων τύπων, ελικόπτερο και με μη επανδρωμένα χαρτογραφικά και ψεκαστικά πτητικά συστήματα (drones), έχουν ριχτεί από τον Μάρτιο στη μάχη κατά των κουνουπιών.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με ορίζοντα έως τον Οκτώβριο, με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, δηλαδή με την καταπολέμηση των προνυμφών των κουνουπιών, που γεννιούνται και ζουν μέσα σε στάσιμα νερά για διάστημα λίγων ημερών. Κι αυτή θεωρείται σήμερα διεθνώς ως η πλέον αποτελεσματική και περιβαλλοντικά συμβατή μέθοδος καταπολέμησης κουνουπιών.

Παράλληλα συλλέγονται, καταγράφονται σε βάσεις δεδομένων και επεξεργάζονται, χιλιάδες δεδομένα που αφορούν αποτελέσματα δειγματοληψιών προνυμφών με καταγραφή του γένους, του σταδίου ανάπτυξης και του πληθυσμού των προνυμφών σε χιλιάδες εστίες αναπαραγωγής, δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών σε επιλεγμένες θέσεις.

Σ’ αυτές πραγματοποιούνται ψεκασμοί με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και με τη χρήση ήπιων προνυμφοκτόνων σκευασμάτων, κυρίως βιολογικών. Για μικρές εστίες χρησιμοποιούνται και ψεκαστήρες πλάτης.

Η συνολική έκταση των υγροτόπων που ελέγχονται υπερβαίνει τα 300.000 στρέμματα σε περισσότερες από 500 θέσεις ανά εβδομάδα.

Σε περίπτωση που καταγραφεί κρούσμα ασθένειας προβλέπεται η ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί η πιθανή θέση μόλυνσης και εν συνεχεία ακολουθούν δράσεις προνυμφοκτονίας, ακμαιοκτονίας, εντομολογικής και επιδημιολογικής επιτήρησης, βάσει συγκεκριμένων πρωτόκολλων.

Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει όλα τα κουνούπια που αναπαράγονται στους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.

Ωστόσο, για την επιτυχία του έργου απαιτείται και η συμμετοχή όλων μας. Ο περιορισμός των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους χώρους μας, όπως στις αυλές, στο χωράφι, και στα μπαλκόνια, είναι υποχρέωση όλων.

Προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και ταυτόχρονα προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, φορώντας κατάλληλα ρούχα, μακριά μανίκια και παντελόνια, και χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος.

Επιπλέον, τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες, ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών και είναι πρωτίστως ζήτημα δημόσιας Υγείας.