ΠΑΤΡΑ: Για πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια … χωρίς λιτανεία

advertisement

Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα από την Ρώμη στην πόλη του μαρτυρίου του.

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η ιερά λιτανεία και η δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων, εκεί όπου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964 είχαν εκτυλιχθεί οι συγκλονιστικές στιγμές της επιστροφής του «ιερού θησαυρίσματος» μετά από 500 ολόκληρα χρόνια.

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμά τον σημαντικό αυτό γεγονός με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις που περιορίζονται φέτος εντός του επιβλητικού και περικαλλούς Ιερού Ναού του Πολιούχου και Προστάτη μας, του Αγίου Ανδρέου.
Σήμερα το πρωί θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, του Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου και του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την EΡΤ1 και τον τηλεοπτικό σταθμό της ΙΜΠ «Λύχνος». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 6:30 το απόγευμα με αρχιερατικό εσπερινό και ιερά παράκληση προς τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν, χθες στις 7 το απόγευμα, με τον αρχιερατικό εσπερινό στον νέο Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέου παρουσία αρκετών πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια και πίστη για να προσκηνύσουν την Τιμία Κάρα.
Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος απευθύνει κάλεσμα στον πατραϊκό λαό να καταθέσει την ευλάβεια και την πίστη του στο ιερότερο και αγιότερο θησαύρισμα της πόλης μας, την Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του, αλλά και τον τάφο του Αγίου Αποστόλου που φυλάσσεται στον παλιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου.
Ο κ. Χρυσόστομος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Πατρινούς να προσέλθουν για να προσκυνήσουν την Χαριτόβρυτη Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δωρεές του Κυρίου μας προς τον πατραϊκό λαό και προς όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς.
«Φέτος, επικρατούν ξεχωριστές συνθήκες και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πραγματοποιηθεί η ιερά λιτανεία της Τιμιας Κάρας, η οποία γίνονταν το απόγευμα της εορτής, ανέφερε χαρακτηριστικά, όμως κάλεσε τους πιστούς να τιμήσουν την εορτή, συμμετέχοντας στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ναό του πολιούχου μας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε χρόνο η επέτειος της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέου τιμάται με ξεχωριστή λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και στην πλησιέστερη ημερομηνία της 26ης Σεπτεμβρίου, ημέρας που γράφτηκε μια ξεχωριστή σελίδα της τοπικής μας Εκκλησίας. Φέτος, δεν θα γίνει ούτε η δια θαλάσσης μεταφορά του Ιερού Λειψάνου από την Ιχθυόσκαλα μέχρι τον Μόλο της Αγίου Νικολάου, ούτε η δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων, ούτε και η λιτανεία επί της οδού Αγίου Ανδρέου με κατάληψη τον περικαλλή ναό του πολιούχου μας λόγω της πανδημίας.