Οι Δημοτικές Αρχές , οι άλλες παρατάξεις που άσκησαν εξουσία, οφείλουν να είναι δίπλα στη νεολαία

Έξι σχολεία της Αιγιάλειας είναι σε κατάληψη και άλλες μορφές κινητοποιήσεων των μαθητών που διεκδικούν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα σχολεία για την προστασία της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Οι μαθητές θέτουν μία σειρά από αιτήματα που είτε σχετίζονται με τις υποδομές των σχολείων τους είτε με τα μέτρα για τον covid.
Είναι χαρακτηριστικά τα αιτήματα των μαθητών του 1ΟΥ Λυκείου : «ο δρόμος προς το σχολείο είναι τραγικά κατασκευασμένος και παρατημένος εδώ και χρόνια, τον χειμώνα όταν βρέχει είναι σχεδόν αδύνατο να τον διασχίσουν οι μαθητές» Ακόμα : «Θεωρούμε απαραίτητη την μείωση στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, υπάρχουν τάξεις με περισσότερους από 25 μαθητές, πράγμα ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο για την κοινή υγεία». Ενώ παρεμβαίνουν θετικά και στο περιεχόμενο των μαθημάτων τους : «αφαιρέθηκαν τα εικαστικά για τα οποία πολλοί μαθητές, ενδιαφέρονται και έχουν ταλέντο που θέλουν να εξελίξουν».
Επίσης, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, ζητούν: « 1) Ολιγομελή τμήματα, 2) Αύξηση ωρών στις καθαρίστριες από 3ωρες σε 6ωρες, 3) Αντιμετώπιση έλλειψης καθηγητών, 4) Αντιμετώπιση έλλειψης τουαλετών, 5) Προαιρετική χρήση μάσκας στα διαλείμματα».
Στο 11ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το 6ο Δημοτικό (εκεί που εκδηλώθηκε το κρούσμα covid σε μητέρα μαθήτριας) , εν μέσω πανδημίας, εργάζεται μόνο μια καθαρίστρια αντί για δυο που ήταν πέρσι.
Η κυβέρνηση, παρουσιάζει τους μαθητές που κινητοποιούνται ως «αρνητές της μάσκας»,
Τσουβαλιάζει την πλειοψηφία των μαθητών, με υπαρκτές, περιθωριακές φωνές, που απομονώνονται από τη μαθητική κοινότητα,.
Επιχειρεί να συκοφαντήσει και να ποινικοποιήσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Οι μαθητές δεν δέχονται να τους συγκαταλέγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε μερίδα των ΜΜΕ, στους «αρνητές της μάσκας».
Τα αιτήματά τους αφορούν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό : 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, άνοιγμα δημόσιων χώρων για να λειτουργήσουν ως αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ θεωρεί εντελώς ατυχή τη δήλωση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιγίου που ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για τις καταλήψεις στα σχολεία. Βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση της κυβερνητικής επιχείρησης συκοφάντησης , τρομοκράτησης και αυταρχισμού του μαθητικού κινήματος.
Αυτό που χρειάζονται οι μαθητές δεν είναι οι εισαγγελείς και ο αυταρχισμός αλλά η προστασία της υγείας τους, η ολόπλευρη μόρφωση και ο ελεύθερος χρόνος.
Οι Δημοτικές Αρχές , οι άλλες παρατάξεις που άσκησαν εξουσία, οφείλουν να είναι δίπλα στη νεολαία να διεκδικούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σχολικές αίθουσες, διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών και όχι να της κουνάνε το δάκτυλο.
Έχουν διαχρονικές σοβαρές ευθύνες, γιατί μαζί με τις κυβερνήσεις τους, έχουν κάνει την καθημερινότητά του λαού και της νεολαίας εφιάλτη.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, όπως πάντα, θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας της Αιγιάλειας.

Αγγελική Κουρή

ΑΙΓΙΟ 23/9/2020