Σκυλακάκης: Δεν αποκλείω δεύτερο lockdown – Aν συμβεί, θα κρατήσει λιγότερο από τo πρώτο

Αλλαγές στην Επιστρεπτέα προκαταβολή IV προανήγγειλε o αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Open Όπως ανέφερε ο κ.Σκυλακάκης, στην επόμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή «για κάποιες κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα» μπορεί να υπάρξει ένα αξιόλογο κομμάτι μη επιστρεπτέο, έτσι ώστε να καλυφθούν και με άμεση ενίσχυση -και όχι μόνο δάνεια- κλάδοι που πλήττονται, ακόμα και αν δεν απασχολούν πάνω από 20 υπαλλήλους.

 

Δεν απέκλεισε το «μη επιστρεπτέο» κομμάτι της ενίσχυσης να ξεπερνά και το 40% του δανείου κάτι που είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6.

 

Εξήγησε πως τα νέα μέτρα στήριξης «είναι συνάρτηση του τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά κρατάμε δυνάμεις για να μπορούμε να βοηθά μεσε όλη τη διάρκεια αυτής της πανδημίας με βάση αυτά που συμβαίνουν» κάθε φορά». Ξεκαθάρισε όμως ότι απεύχεται ένα νέο «lockdown» στην Αττική. Όπως στην αρχή της κρίσης (σσ: όπου και ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου ήταν υπέρ του να μη κλείσει η οικονομία) η απόφαση ελήφθη με κριτήριο την προστασία της δημόσιας Υγείας και μόνον. Αντιθέτως, όπως εξήγησε, αυτό που απασχολεί πιο πολύ τώρα είναι η καθυστέρηση της ανάταξης Τεχνικά πάντως, εκτίμησε ότι αν συμβεί ξανά lockdown στην Αττική, «κάτι που απεύχομαι καθώς έχουμε ακόμα εργαλεία αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω, δεν θα κρατήσει πολύ. Αν κρατήσει περίπου ένα εικοσαήμερο, δηλαδή  είναι μισής διάρκειας από το προηγούμενο και αφορά μόνο στην Αττική, τότε οι επιπτώσεις θα είναι 1 με 2 μονάδες. Δηλαδή εκεί που ελπίζουμε να είμαστε κοντά στο 8% σε ύφεση θα πάμε κοντά στο 10% πτώση του ΑΕΠ», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εκτός των ορίων και των αντοχών της οικονομίας.