Παύλος Μπακογιάννης: Σαν σήμερα η δολοφονία του πολιτικού της Εθνικής Συμφιλίωσης

Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, o Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 στην Αθήνα.

Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά.

“31 χρόνια πριν κάποιοι πίστευαν ότι δεν είχες δικαίωμα να τους δεις να μεγαλώνουν!” έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ανάρτηση για τον θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη έκανε και ο γιος του, Κώστας. “Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε μέρα σε αγγίζω…”.

Από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:

Σε ανάρτηση για την επέτειο της δολοφονίας του Μπακογιάννη, προχώρησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δημοσίευσε μια κοινή φωτογραφία τους, γράφοντας:

“Τριανταένα χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη ζωντανή στη μνήμη μου”.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

“Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια οι άνανδροι τρομοκράτες της 17Ν δολοφόνησαν εν ψυχρώ το Βουλευτή Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη.

Οι δολοφόνοι δεν επέλεξαν τυχαία το στόχο τους. Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης και εργάστηκε για την επούλωση από τα τραύματα του εμφυλίου. Βαθύτατα δημοκράτης, με σπουδαία αντιδικτατορική δράση που με το λόγο και τη δράση του κατάφερνε να διαπερνά τα κομματικά στεγανά.

Μπορεί ο Παύλος Μπακογιάννης να μην είναι πλέον ανάμεσά μας, όμως οι ιδέες και η πολιτική του παρακαταθήκη είναι παρούσες και εξακολουθούν να μας εμπνέουν”.

Η ζωή του Παύλου Μπακογιάννη

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπα-Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη.

Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και το πείσμα του για μάθηση τον οδήγησε να φύγει για τη Γερμανία για τη συνέχιση των σπουδών του, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Παράλληλα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ανέλαβε τη διεύθυνση του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με τους Έλληνες της Γερμανίας.

Η δράση του ήταν πλούσια, από τη θέση αυτή, εναντίον του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, και οι εκπομπές του υπήρξαν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα. Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φοιτήτρια τότε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης, την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 ο Παύλος Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά από πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Αναπληρωτής Διευθυντής της ΕΙΡΤ, θέση από την οποία αποχώρησε. Ακολουθώντας τη δημοσιογραφική καριέρα, το 1982, ο Παύλος Μπακογιάννης ανέλαβε εκδότης – διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού “ΕΝΑ” ως το Φεβρουάριο του 1985.

Από το 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 κέρδισε τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας.

Ο Παύλος Μπακογιάννης είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στις συνεννοήσεις με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζανετάκη ενώ ήταν εισηγητής στην Βουλή του νόμου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου.