Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών ζητεί το οικονομικό επιτελείο από τους εκτιμητές ακινήτων. Μετά την αναστολή της διαδικασίας τον περασμένο Απρίλιο εξαιτίας της καραντίνας οι διαδικασίες ξεκινούν και πρέπει μάλιστα να ολοκληρωθούν ταχύτατα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα δίνεται προθεσμία για την παράδοση του έργου των εκτιμητών έως τις 5 Οκτωβρίου 2020. Ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών δίνει προθεσμία 10 ημερών έγκειται στο γεγονός ότι έχει ήδη παραδοθεί περίπου το 90% των εισηγήσεων.

Αμέσως μετά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις και θα προχωρήσουν στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περί τις 3.000 περιοχές.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρεται ότι το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η συμφωνημένη περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ζώνης αξίας σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με μια προγραμματισμένη προθεσμία στα μέσα του 2021.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή εάν εξακολουθεί να ισχύει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10%. Η εξαγγελία αφορούσε το έτος 2020, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Πλέον, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα σενάρια όπως για παράδειγμα η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη συστήνεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ (κύριου φόρου) αυτή θα είναι της τάξεως 8%-10% μεσοσταθμικά. Ωστόσο, το όφελος που θα προκύψει για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες από τον Ιούλιο του 2021 θα καθορίσει σε τι ποσοστό θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ιδιοκτήτη. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μειώσεις θα φθάσουν στο 20%, σε άλλες 10%-12% και σε άλλες χαμηλότερες από 5% έως 8%.

Ανοδικά το κέντρο
Σύμφωνα με ανθρώπους της κτηματαγοράς, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων. Ακόμη και σήμερα πάντως καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται στα ακριβότερα προάστια της Αττικής για παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 25-30 ετών. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων αυτών είναι υψηλότερη από την εμπορική, κάτι το οποίο θα πρέπει να σταθμίσουν οι εκτιμητές ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η τιμή ζώνης ή τιμή εκκίνησης είναι η ενιαία τιμή αφετηρίας, την οποία έχει κάθε ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη ζώνη αυτή. Η τιμή ζώνης αναφέρεται στη συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον Α΄ όροφο της οικοδομής με πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο. Δηλαδή η τιμή ζώνης είναι μεικτή τιμή αξίας κτίσματος μαζί με την αξία του ποσοστού οικοπέδου που του αναλογεί. Η τιμή ζώνης που καλούνται να προτείνουν οι εκτιμητές αναφέρεται σε καινούργιο ακίνητο, ενώ για τα παλαιά απομειώνεται κατά την εφαρμογή του συστήματος η αντικειμενική τους αξία μέχρι ποσοστού 40% για κατοικίες – διαμερίσματα άνω των 26 ετών.