ΑΧΑΪΑ: Το ΚΚΕ για τα προβλήματα των αγροτών – «Αναγκαία η ενίσχυση των βιοπαλαιστών»

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ότι αφορά στις καλλιέργειες της περιοχής μας, ύστερα από εφτά μήνες πανδημίας, καμιά στήριξη δεν υπήρξε για τους καλλιεργητές πατάτας και καρπουζιού, ενώ στην ελιά και στο λάδι η τιμή έπεσε στα τάρταρα, το ίδιο και στα σταφύλια. Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν τα ψίχουλα των τεσσάρων ευρώ ανά προβατίνα.

Την ίδια ώρα, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεταποιητές, με πρόσχημα και τον κορονοϊό, έχουν “ξεσαλώσει” για να “αυγατίσουν” τα κέρδη τους. Τα προϊόντα που παράγεις, αν δεν τα δώσεις “κοψοχρονιά” σε αυτούς, σαπίζουν στα χωράφια, ενώ τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

Η νέα οικονομική κρίση που ζούμε, ανέδειξε τη σαπίλα και τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που κανένα μείγμα διαχείρισής του δεν μπορεί να την αποτρέψει. Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες του κόσμου πληρώνουν την κρίση οι εργαζόμενοι, με μέτρα που χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως ανεργία, αναστολή εργασίας, μειώσεις μισθών.

Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, με διάθεση κεφαλαίων στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα υπόλοιπα παρόμοια μέτρα, που είναι αναγκαία για την καπιταλιστική οικονομική ανάκαμψη, δεν έφεραν ούτε πρόκειται να φέρουν κανένα όφελος σε εσένα.

Από τη μια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ,  δίνει πακτωλούς χρημάτων και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο ώστε να έχει εγγυημένη κερδοφορία και από την άλλη αρνείται να παρέμβει με μέτρα πραγματικής ανακούφισης των βιοπαλαιστών αγροτών όπως είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές και τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

          Το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στις συνθήκες του χειμώνα και στον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης οξυμένων αναγκών για άλλες σοβαρές ασθένειες. Το μαρτυρά η κατάσταση στα νοσοκομεία του Νομού (ΠΝ Ρίου, ΓΝ Αγ. Ανδρεάς, ΓΝ Αιγίου), αλλά και στα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Η διεθνής, μάλιστα, εμπειρία, με τις εκατόμβες νεκρών, φανερώνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, οφείλεται συνολικά στην αντιμετώπιση της υγείας ως εμπορεύματος, στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

          Την ίδια ώρα βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Κύπρου. Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αλλά και δυνάμεων της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η ανάπτυξη βάσεων (όπως η αναβάθμιση στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια του Άραξου που προωθούν την αποθήκευση πυρηνικών) και εξοπλισμών αποτελούν επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, αποτελούν παράγοντες που κάνουν πιο περίπλοκη και επικίνδυνη την κατάσταση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αγρότη, αγρότισσα, κτηνοτρόφε

Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία η ενίσχυση των πρωτοβουλιών δράσης των βιοπαλαιστών αγροτών σε συμμαχία και με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων.

Αυτό προϋποθέτει και τη δική σου ενεργοποίηση και οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους

Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη σου για:

  • Πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός σου και διαγραφή χρεών.
  • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (πχ αφορολόγητο πετρέλαιο).
  • Κρατικό ΕΛΓΑ που να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών.
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.
  • Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Το ΚΚΕ, στήριξε και στηρίζει τον αγώνα σου για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζεις γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ για την κοινωνική ευημερία, μαζί με τον εργάτη και τον υπάλληλο σε βασικούς τομείς της οικονομίας ΚΑΙ ΟΧΙ ο μεγαλέμπορος που σου “ρουφά” το αίμα στο χωράφι ή ο βιομήχανος που εκμεταλλεύεται την παραγωγή σου για να κερδοσκοπεί.

Το ΚΚΕ σε καλεί να συζητήσουμε και να συμμετέχεις να πάρουμε συνολικά στα χέρια μας την υπόθεση για άλλη κοινωνία, με εργατική εξουσία, που είναι η μόνη που μπορεί να σεβαστεί το σκληρό αγώνα που δίνεις και να σου εξασφαλίσει τις σύγχρονες ανάγκες σου.

Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση, η κοινωνία που μπορεί να σε απαλλάξει από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Συμπόρευση ΤΩΡΑ με το ΚΚΕ