Ηρθε η ώρα της e-εφορίας: Τι είναι το MyData που τίθεται σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου

Από τη μία, έλεγχοι made in USA προκειμένου να αποτελέσουν παρελθόν οι χρονοβόρες κι αναποτελεσματικές μέθοδοι εντοπισμού των εστιών φοροδιαφυγής. Από την άλλη, άλμα στην ψηφιακή εφορία, με στόχο την υποβοήθηση των ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και τη διευκόλυνση λογιστών, επιχειρήσεων, επαγγελματιών απέναντι στις δαιδαλώδεις φορολογικές διαδικασίες.

Το στοίχημα της e- εφορίας είχε χαρακτηριστεί εξ αρχής ως απαιτητικό. Με δεδομένες τις συνθήκες, που δημιούργησε η πανδημία, ο βαθμός δυσκολίας εκτοξεύθηκε εξ ου και τα φορολογικά κίνητρα που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών, όπως τα κωδικοποιεί η Epsilon Net:

  • Μείωση των ετών παραγραφής από φορολογικούς ελέγχους (σε 3 χρόνια από 5 που ισχύει σήμερα)
  • Δυνατότητα πλήρους απόσβεσης στον πρώτο χρόνο του κόστους αγοράς του εξοπλισμού και λογισμικού που θα αποκτήσει η επιχείρηση για την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου.
  • Δυνατότητα επιπλέον έκπτωσης κατά 100% από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, της δαπάνης που αφορά την αμοιβή του παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης Φορολογικής ταμειακής μηχανής ή Φορολογικού μηχανισμού για τις πωλήσεις λιανικής

Τι είναι όμως το MyData, που τίθεται σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου;

Κάθε επιχείρηση είναι υπόχρεη να διαβιβάζει όλα τα παραστατικά που εκδίδει (χονδρικής, λιανικής, προς επιχειρήσεις ή ιδιώτες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) – δηλαδή τα παραστατικά εσόδων της – ενώ υποχρεούται παράλληλα να ελέγχει και να αντιστοιχεί κάθε παραστατικό αγοράς ή δαπάνης που την αφορά και βρίσκεται ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Με αυτή την διαδικασία κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα θα έχει άμεσα και On line ενημερωμένα τα ηλεκτρονικά βιβλία της στην πλατφόρμα My Data της ΑΑΔΕ!

Είναι γεγονός βέβαια ότι αυτή η νέα εποχή δημιουργεί επιτακτική την ανάγκη μηχανογράφησης των περισσοτέρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αυτών, που μέχρι σήμερα εκδίδουν τα παραστατικά τους χειρόγραφα, είναι αναγκαία συνθήκη για να εφαρμοστούν πλήρως τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ποια είναι τα οφέλη;

Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η φορολογική διοίκηση θα είναι άμεσα ενημερωμένη για κάθε συναλλαγή, αφού θα βλέπει τα έσοδα, θα ελέγχει τα έξοδα και θα διασταυρώνει κάθε συνεργασία που γίνεται και κάθε συναλλαγή!

Το θετικό επίσης για τις επιχειρήσεις είναι ότι οι συνεπείς θα λαμβάνουν άμεσα το όφελος της επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται.

Εάν τώρα η ενημέρωση της πλατφόρμας MyData γίνεται μέσω πιστοποιημένου παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα φορολογικά οφέλη για την επιχείρηση είναι πολλαπλά και πολύ σημαντικά (μείωση των ετών παραγραφής, επιπλέον έκπτωση της δαπάνης υπηρεσιών του παρόχου  κ.α.).

«Η μηχανογράφηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών εξασφαλίζει τόσο την εγγύηση της ορθής λειτουργίας και άμεσης προσαρμογής της επιχείρησης στις νομοθετικές αλλαγές όσο και την καλύτερη οργάνωση των διαδικασιών μειώνοντας το κόστος λειτουργίας μέσα από σύγχρονα και εύχρηστα εργαλεία πληροφορικής”, τονίζει ο Βασίλης Πρασσάς, εμπορικός διευθυντής της Epsilon Net, της εταιρείας η οποία σήμερα μηχανογραφεί το μεγαλύτερο μέρος των λογιστικών γραφείων της αγοράς αλλά και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, το ενδιαφέρον της αγοράς τόσο για ηλεκτρονική έκδοση των παραστατικών όσο και για ένταξη στο καθεστώς της τιμολόγησης μέσω παρόχου είναι πραγματικά εντυπωσιακό, κυρίως λόγω των σημαντικών φορολογικών κινήτρων, χωρίς να παραγνωρίζεται η υποχρέωση κάθε επιχείρησης για άμεση και ορθή προσαρμογή στις νομοθετικές αλλαγές του MyData.