(Φωτο)-Ζωγραφίζουν μάτια σε βοοειδή!

Οι φυσιολόγοι εργάζονται συνεχώς σε πολλά μέτωπα για να βοηθήσουν την άγρια ​​ζωή να ευδοκιμήσει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προστασία των οικοτόπων, την υπέρβαση της νομοθεσίας κατά της λαθροθηρίας, αλλά και την αλληλεπίδραση μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας έχουν βρει έναν μη επεμβατικό τρόπο για να βοηθήσουν τα βοοειδή να επιβιώνουν. Συνεργαζόμενοι με το κέντρο διατήρησης θηρευτών της Μποτσουάνα και με τοπικούς βοσκούς, οι ερευνητές πέρασαν τέσσερα χρόνια μελετώντας τι θα συνέβαινε αν ζωγράφιζαν μάτια στην πίσω πλευρά των βοοειδών. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Τα μέλη της αγέλης ζωγραφισμένα με μάτια είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από εκείνα που δεν είχαν σημάδια ή εκείνα που ήταν βαμμένα με απλές σταυρωτές ενδείξεις.

 

Αυτή η ενδιαφέρουσα – και καινοτόμος – λύση χρησιμοποιεί την έννοια της αμυντικής μίμησης. Μετά από προσεκτική παρατήρηση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα λιοντάρια ήταν αυτά που επιτίθενται κυρίως στα βοοειδή. Τα λιοντάρια, τα οποία χρησιμοποιούν το στοιχείο της έκπληξης για να κτυπήσουν στο θήραμά τους, αποτρέπονται από τα ζωγραφισμένα μάτια πάνω στα ζώα. Η εντύπωση ότι κάτι διαφορετικό υπάρχει στο κυνήγι τους φαίνεται να αποκρούει μια επίθεση.

Perierga.gr - Γιατί ζωγραφίζουν μάτια σε βοοειδή;

Είναι ένα σημαντικό εύρημα που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες, που ζουν σε περιοχές όπου η άγρια ζωή είναι έντονη και μπορεί να σκοτώσει πολύτιμα ζώα από τα κοπάδια τους.

Πόσο ισχυρή είναι αυτή η τεχνική;

 

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς μελέτης, 2.061 βοοειδή, χωρισμένα σε ομάδες παρατηρήθηκαν για 24 ημέρες. Τα κοπάδια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στη μια ζωγράφισαν μάτια, στην άλλη έναν απλό σταυρό, και τα υπόλοιπα αφέθηκαν χωρίς σήμανση. Από τα 683 βοοειδή ζωγραφισμένα με μάτια, κανένα δεν πέθανε κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών. Δεκαπέντε από τα 835 άβαφα βοοειδή πέθαναν στα χέρια των λιονταριών, ενώ άλλα τέσσερα από τα 583 ζώα που είχαν ζωγραφιστεί με σταυρό χάθηκαν.

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος το σύστημα να δουλεύει απόλυτα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά εάν ζωγραφιζόταν ολόκληρο το κοπάδι, καθώς έτσι δεν θα υπήρχε κανένας εύκολος στόχος. Επομένως, προτείνουν στους αγρότες να ζωγραφίζουν μόνο τα πιο πολύτιμα μέλη της αγέλης. Βέβαια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα τα λιοντάρια να συνηθίσουν το αποτρεπτικό σχέδιο και να επιτεθούν ούτως ή άλλως.