Fast track ξήλωμα παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων – Το αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών

Μία εβδομάδα προθεσμία θα έχουν οι δήμοι για την απομάκρυνση παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων από τη στιγμή γνωστοποίησης σχετικής καταγγελίας, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. Ο ίδιος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν οι δήμοι να αναπτύξουν στις ιστοσελίδες τους ηλεκτρονικές εφαρμογές υποβολής καταγγελιών με ένα «κλικ».

Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε ισχύ μετά την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου με αναλυτικά παραδείγματα των απαγορεύσεων που απορρέουν από την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία έθεσε τις προϋποθέσεις προβολής υπαίθριων διαφημίσεων στη χώρα μας ενισχύοντας τις αρμοδιότητες των δήμων με τη δυνατότητα αυστηροποίησης των προδιαγραφών, ακόμα και πλήρους απαγόρευσης τέτοιων διαφημίσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, θα μεσολαβήσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει: την άρση της δικαιοδοσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για χωροθέτηση σημείων τοποθέτησης υπαίθριων διαφημίσεων χωρίς απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, τη ρητή απαγόρευση διαφημίσεων σε πεζοδρόμια και τις διαδικασίες ελέγχου εφαρμογής της ΚΥΑ.

Απαντώντας στις επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης περί δυσκολίας εφαρμογής του νόμου σε μεγάλους οδικούς άξονες λόγω του «αλαλούμ» από τη διάχυση της εποπτείας σε πλήθος φορέων, ο υφυπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση για την παραχώρηση της αρμοδιότητας αφαίρεσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων αποκλειστικά στους δήμους, ανεξαρτήτως του εάν το συγκεκριμένο σημείο της οδού ανήκει στην εποπτεία του ιδίου. Δεσμεύτηκε επίσης για την αναζήτηση λύσης σχετικά με το φαινόμενο των διαφημίσεων σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Η ΚΥΑ, που έχει εκδοθεί με στόχο την αποκατάσταση του επικίνδυνου για την οδική ασφάλεια χάους που επικρατεί στη χώρα μας, απαγορεύει μεταξύ άλλων ρητά υπαίθριες διαφημίσεις σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, φωτεινούς σηματοδότες, διαχωριστικές νησίδες, δασικές εκτάσεις και πολιτιστικά μνημεία, ενώ σε στάσεις λεωφορείων τις επιτρέπει μόνο στις οδούς με όριο ταχύτητας κάτω των 70 χιλιομέτρων και στην αντίθετη φορά της κίνησης, ώστε να μην αποσπούν την προσοχή των οδηγών.