Καιρός – Έκτακτο δελτίο καιρού – Meteo: Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά – Νέοι χάρτες

Βροχερό προβλέπεται το σκηνικό του καιρού για το επόμενο διήμερο.  Οι βροχοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά  μέχρι και την Πέμπτη και ξανά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού.

Για σήμερα Τετάρτη, ηλιοφάνεια αναμένεται με αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και τις θερμές ώρες στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά, ισχυροί άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα ανατολικά.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σήμερα Τετάρτη (23-09-2020) στο βόρειο Ιόνιο, και θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ενώ θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς απόχαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν μέχρι το απόγευμα και την Ήπειρο, ενώ μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν και στο νότιο Ιόνιο.

Στην Αθήνα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμαίνεται περί τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /Meteo.gr, βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς και της υπόλοιπης Μακεδονίας.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα στο Βόρειο Ιόνιο όπου αναμένονται και χαλαζοπτώσεις και τις μεσημεριανές ώρες στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι βροχές μετά το απόγευμα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θα σταματήσουν, με εξαίρεση το Ιόνιο όπου τοπικά θα συνεχιστούν. Στο Χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ημερήσια ύψη βροχής, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα.

kairos_kakokairia_meteo_tetarti
Εκτιμώμενα ημερήσια ύψη βροχής για την Τετάρτη 23/09/2020, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Με κύκλους επισημαίνονται οι περιοχές όπου ενδέχεται να σημειωθούν κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επιστρέφει ο «εφιάλτης» των πλημμύρων

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook αυξημένος είναι και ο κίνδυνος για πλημμύρες στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική ηπειρωτική χώρα, στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές στα ορεινά. Το βράδυ στα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες και πιθανώς ομίχλες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Οι χάρτες για την Τετάρτη – Πού θα βρέχει

kairos_tetarti_vroxes

 

kairos_tetaerti_xartes_thermokrasies

Οι χάρτες για την Πέμπτη

kairos_xartes_pemti

 

kairos_thermokrasies_pempti

Ο καιρός σε χάρτες για το Σαββατοκύριακο – Επιμένει η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά

Το Σάββατο στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα δυτικά.Καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές.

kairos_savvato_neos_xartis

ΚΥΡΙΑΚΗ 27-09-2020 ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-09-2020

Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

kairos_kakokairia_ditika