(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Πελετίδης και Κουρή για το «Καρναβάλι» – Οι εκθέσεις «Εκ-μαγεία», «Μεταμόρφωση – Μέθεξις»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή παραβρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής, τα οποία περιέγραψαν και παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τις εκθέσεις «Εκ-μαγεία», «Μεταμόρφωση – Μέθεξις» ενώ έγινε αναφορά στην έκθεση αρχειακών καρναβαλικών φωτογραφιών και στην σύνθεση καρναβαλικών στοιχείων που κοσμεί τον υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.
Ο συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων και σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στην ομάδα που κλήθηκε από τον Δήμο Πατρέων να συμβάλει στην εξειδίκευση του χώρου. Παρουσίασε τα μέλη της διεπιστημονικής επιτροπής: Γεωργία Μανωλοπούλου (μουσειολόγο), Ιωάννη Κοψίνη (εικαστικό), Παναγιώτη Παπαδάτο (Μηχανικό Η/Υ), Ξενοφώντα Παπαευθυμίου (συντηρητή Έργων Τέχνης), Παναγιώτη Φαφούτη (σκηνοθέτη) και Γιάννη Μουγγολιά(εκπρόσωπο του Δήμου Πατρέων). Υπογράμμισε τη σημασία της εικαστικής εγκατάστασης «Εκ-Μαγεία» που αποτελεί την εναρκτήρια έκθεση-εγκατάσταση της κεντρικής αίθουσας των Παλαιών Σφαγείων και προανάκρουσμα των όσων θα ακολουθήσουν στο κτιριακό συγκρότημα τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιεί τα πρωτογενή υλικά που εδώ και χρόνια μετουσιώνουν το πνεύμα του καρναβαλιού σε μήτρα δημιουργίας, μεταμόρφωσης, ζωής, ψυχαγωγίας μέθεξης. Ο φωτισμός τους σε συνδυασμό με το ηχητικό περιβάλλον δημιουργεί ένα σύμπαν μυσταγωγίας και μια «λοξή» ματιά στα πρωτογενή υλικά του Καρναβαλιού. Ο Βασίλης Κοσμόπουλος ευχαρίστησε θερμά για την ιδανική συνεργασία το Καρναβαλικό Εργαστήρι και τον Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δήμου που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προετοιμασία των εκθέσεων και του καρναβαλικού άρματος με αφορμή τον κορωνοϊό και επίκεντρο τον άνθρωπο και το Πατρινό Καρναβάλι.
Η μουσειολόγος Γεωργία Μανωλοπούλου, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης λειτουργίας του χώρου σε ένα νέο μοντέλο πολιτιστικής διαχείρισης, αναφέρθηκε στις εκθεσιακές ενότητες και εκδηλώσεις που η διεπιστημονική επιτροπή συνέβαλε στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Sparc με στόχο τη διαφοροποίηση της πολιτισμικής εμπειρίας στην πόλη μας, με την επιμέλεια και το σχεδιασμό καινοτόμων δημιουργικών και συμμετοχικών δράσεων. Μιλώντας για την εικαστική εγκατάσταση «Εκ-Μαγεία» είπε ότι πρόκειται για μια πολυμορφική εγκατάσταση με πρωτογενές υλικό που δημιουργήθηκε σε αγαστή συνεργασία με το Καρναβαλικό Εργαστήρι για τη βίωση μιας πολυεπίπεδης βιωματικής και αισθητικής εμπειρίας. Σχετικά με την ομαδική έκθεση «Μεταμόρφωση-Μέθεξις» επισήμανε ότι η ιδέα της ήταν εμπνευσμένη από το Πατρινό Καρναβάλι ως πράξη μέθεξης και μεταμόρφωσης σε ένα συμμετοχικό πρότζεκτ από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Πάτρα. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Ιταλίδα κριτικός και καθηγήτρια στο τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπολώνια Silvia Grandi.
Ο συντηρητής έργων τέχνης Ξενοφώντας Παπαευθυμίου αναφέρθηκε στην έκθεση αρχειακών καρναβαλικών φωτογραφιών από τα αρχεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και του αείμνηστου συγγραφέα, δημοσιογράφου και Πατρινολάτρη Νίκου Πολίτη. Όπως τόνισε, η έκθεση συνδέει το χτες με το σήμερα και μας προϊδεάζει για έναν από τους τρόπους που θα αξιοποιηθεί ο χώρος για να προβάλει διαχρονικά το Καρναβάλι μας στην ιστορία του και την πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης. Οι φωτογραφίες επιλέχτηκε να ενταχτούν στο αστικό τοπίο της πόλης συνομιλώντας με αυτό. Η έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται σε επιλεγμένες θέσεις-φανούς στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.
Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης αναφέρθηκε στη σύνθεση καρναβαλικών στοιχείων που κοσμεί τον υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων και προήλθε από τη συνεργασία των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου με τη διεπιστημονική επιτροπή και τον Δήμο. Όπως είπε, στόχος και ελπίδα είναι η σύνθεση αυτή να αποτελέσει άρμα που θα βγει στο Πατρινό Καρναβάλι του 2021. Η σύνθεση αποτελείται από πολίτες σε έξοδο από τον κορωνοϊό και χαρακτηρίζεται από κύρια στοιχεία και καινοτομίες στη σύνθεση των αρμάτων.
Ακολούθησε ξενάγηση στις εκθέσεις και στην σύνθεση του Καρναβαλικού Εργαστηρίου στον υπαίθριο χώρο.