Αυξομειώνονται οι καταλήψεις, αντιδράσεις από γονείς

Καταλήψεις σχολείων από μαθητές, άγχη γονέων και εκπαιδευτικών για τα κρούσματα, σχολεία υπό αναστολή λόγω κρούσματος, τηλεκπαίδευση. Αυτά συνθέτουν το σκηνικό δέκα ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι καταλήψεις των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μαθητές, όχι χωρίς αντιδράσεις πάντως. Γονείς διαμαρτύρονται διότι συνήθως οι αποφάσεις για κατάληψη έχουν ληφθεί από μειοψηφικές ομάδες μαθητών.

Οι περιοχές με τις περισσότερες καταλήψεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με τη Δευτέρα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Δυτική Αττική, Αχαΐα, Μαγνησία), ωστόσο στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι ο αριθμός των καταλήψεων αυξομειώνεται. Ως προς τα αιτήματα των μαθητών, το βασικό είναι το σπάσιμο των τμημάτων ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές ανά αίθουσα. Ενδεικτικά, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, που έχει προγραμματίσει πορεία σήμερα στις 10.30 στο άγαλμα Βενιζέλου, έχει τα εξής αιτήματα: Οριο έως 15 μαθητές ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις καθηγητών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, όχι κάμερες στα σχολεία.

Από την άλλη, χθες μονοήμερη κατάληψη έκαναν οι μαθητές στο λύκειό τους στο Παλαιό Φάληρο, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε από τον ΕΟΔΥ ορθή ιχνηλάτηση των επαφών μαθητή που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Γονείς επίσης αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές όταν κλείνει ένα σχολικό τμήμα λόγω κρούσματος πως οι μαθητές του υποχρεωτικά τίθενται σε καραντίνα. Αποτέλεσμα είναι πολλά παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο αλλά να συνεχίζουν σε φροντιστήριο, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.

Αγχωμένοι είναι και οι εκπαιδευτικοί, καθώς έχει παρατηρηθεί κάποιοι σύλλογοι διδασκόντων να συστήνουν στους μαθητές τη χρήση μάσκας και στα διαλείμματα. Χθες, 22 ακόμη σχολεία, συνολικά είναι 58, προστέθηκαν στη λίστα με τις σχολικές μονάδες, για τις οποίες αποφασίστηκε απαγόρευση λειτουργίας τμήματος, τάξης ή και ολόκληρης της μονάδας λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε μαθητή ή εκπαιδευτικό. Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή, έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μαθήματα διεξάγονται μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως «επισκέφθηκε» μέσω τηλεδιάσκεψης το 1ο Γυμνάσιο Πέλλας που πραγματοποιούσε εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθήματος αγγλικών, διαπιστώνοντας ότι η διαδικασία διεξάγεται κανονικά και με πλήρη αποτελεσματικότητα.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η διά ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, όταν υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια, σε αυτή την ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκίνησε, οι εκπαιδευτικοί μας καλούνται να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας μέσω τηλεκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και έχει θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να συνεχίζεται κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία, η ύλη να προχωράει, να συμμετέχουν κανονικά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί να ασκούν το λειτούργημά τους».