Βραβεία Emmy με άρωμα πανδημίας και… εκλογών

Με περίπου ενάμιση μήνα να απομένει πια από τις καθοριστικές αμερικανικές εκλογές και σχεδόν το σύνολο του χώρου του θεάματος να προσπαθεί εδώ και καιρό να σπρώξει τον Τζο Μπάιντεν στη νίκη, η 72η τελετή απονομής των βραβείων Emmy είχε μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη. Ενας μετά τον άλλον, οι σταρ του Χόλιγουντ και της τηλεόρασης εμφανίστηκαν –οι περισσότεροι από τα σαλόνια των σπιτιών τους, λόγω COVID-19– για να καλέσουν τον κόσμο να ψηφίσει στις εκλογές και να ζητήσουν πολιτική αλλαγή. Η συγκεκριμένη… τοποθέτηση, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη το βράδυ της Κυριακής, με τον εκπρόσωπο της «παραδοσιακής» τηλεόρασης, HBO, να κατάγει μια τελευταία (;) θριαμβευτική νίκη απέναντι στον νέο κυρίαρχο του παιχνιδιού, Netflix.

Παρά το γεγονός πως τα προγράμματα της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας συγκέντρωσαν αριθμό – ρεκόρ υποψηφιοτήτων (160), τελικά εκείνα του καλωδιακού καναλιού ανταμείφθηκαν με τριάντα Emmy, εννέα περισσότερα δηλαδή από όσα μάζεψαν οι ανταγωνιστές του. Οδηγός στην κούρσα για το HBO στάθηκε, αναμενόμενα, το «Succession», η πολύ καλογραμμένη σειρά που περιγράφει τις παλινωδίες μιας οικογένειας μεγιστάνων των μίντια· έχοντας επτά υποψηφιότητες, τελικά απέσπασε τα βραβεία καλύτερης δραματικής σειράς, σεναρίου, σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον εξαιρετικό Τζέρεμι Στρονγκ. Παρόμοια εικόνα και στις μίνι σειρές, με το κομίστικο «Watchmen», επίσης του HBO, να «σκουπίζει» επί της ουσίας την κατηγορία κερδίζοντας σχεδόν όλα τα διαθέσιμα αγαλματίδια. Τελευταία, όμως πολύ σημαντική νίκη για το αμερικανικό δίκτυο, αυτή της 24χρονης Ζεντάγια («Eyphoria»), η οποία έγινε η νεότερη ηθοποιός στην ιστορία των Emmy που αναδεικνύεται κορυφαία στην κατηγορία της δραματικής σειράς.

Πιο απρόβλεπτα εξελίχθηκαν τα πράγματα όσον αφορά την κωμωδία. Εκεί απολύτως κυρίαρχο αναδείχθηκε το «Schitt’s Creek», ένα σόου καναδικής παραγωγής, γύρω από τα μέλη μιας οικογένειας η οποία παλεύει να ανασυνταχθεί μετά τη χρεοκοπία της επιχείρησής της. Οπως είπαμε, φυσικά, η φετινή μοναδική στη μορφή της απονομή των «Pandemmys» είχε και άλλα ενδιαφέροντα εκτός από τις βραβεύσεις. Ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ παρατήρησε δηκτικά πως «εδώ τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, διότι δεν είμαστε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ», ενώ λίγο αργότερα συνδέθηκε ζωντανά με το σπίτι της Τζένιφερ Ανιστον. Εκεί η δημοφιλής ηθοποιός τον περίμενε με τη… ρόμπα της και τις καλές της φίλες Κόρτνεϊ Κοξ και Λίζα Κούντροου από τα θρυλικά «Φιλαράκια» στο πλευρό της.